Znate li kako pravilno jesti bijeli luk i iz njega izvući najbolje

Znate li kako pravilno jesti bijeli luk i iz njega izvući najbolje

Bijeli luk je jedna od najmoćnijih biljaka na svijetu koja je u upotrebi već hiljadama godina zahvaljujući svojim snažnim ljekovitim svojstvima.

Bijeli luk je redovan gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili gripu. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je uistinu ljekovit, potvrđuju i stručnjaci.

 

 

 

 

U bijelom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidansa – spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost tjelesnih stanica.

Još nije sasvim jasno kako svi sastavni dijelovi bijelog luka djeluju u tijelu, no bijeli luk zaista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje dišnih puteva, antikancerogeno i protuupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse, ispričala je nutricionistica Mateja Mrmić za Zadovoljna.hr.

 

https://aura.ba/wp-content/uploads/2017/01/bijeli-luk.jpg

Bijeli luk svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno djelovanje bijelog luka, trebali biste ga često i pravilno konzumirati.

 

 

1. Prije konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste potaknuli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.

2. Svaki dan trebali bismo pojesti najmanje tri češnja bijelog luka.

3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.

4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.

 

 

 

Mnogi izbjegavaju jesti bijeli luk zbog njegova snažnog mirisa. Važno je znati da je on posljedica tvari koje sadrže sumpor i koje bijelomluku daju ljekovita svojstva. Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije češnjaka možete riješiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača.

 

 

 

 

 

aura.ba

 2,817 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *