ZNAČAJ SPORTA U IZGRAĐIVANJU LIČNOSTI

ZNAČAJ SPORTA U IZGRAĐIVANJU LIČNOSTI

Povezana slika

 

 

ZNAČAJ SPORTA U IZGRAĐIVANJU LJUDSKE LIČNOSTI

 

 

Sport ima veliki uticaj u formiranju ljudske ličnosti, ne samo u njenom fizičkom već i u emocionalnom razvoju.

On doprinosi izuzetnom napredovanju u zdravstvenoj i morfološko- funkcionalnoj sferi ličnosti ali takođe doprinosi i razvoju intelektualnih,moralno voljnih i radno-estetskih komponenti. Sport je jedan od načina da čovjek postigne svoj maksimum i pokaže svoju vrijednost, on pomaže da se povrati osjećanje samopoštovanja i dostojanstva.

 

 

Omogućava iskušavanje individualnih granica i mogućnosti vlastitog tijela, prihvatanje sebi postavljenih izazova i samodokazivanja, omogućava razvoj samosvijesti i osjećanja sopstvene sigurnosti. Sport razvija sklonost za ispoljavanje inicijative i prihvatanje odgovornosti.

Kao činilac punog individualnog razvoja, sport je neophodan elemenat društvene organizacije i doprinosi napretku društva. Upravo zbog toga je i važno istaći tu drugu, ali ne manje bitnu ulogu sporta. Bavljenje sportom ne utiče samo na razvoj karaktera, već predstavlja važan faktor u spriječavanju negativnog ponašanja, jer mlade odvaja od ulice, različitih problematičnih situacija i delikventnih grupa.

 

Slikovni rezultat za sport

 

 

Međutim, jasno je da sport može ponekad imati i brojne negativne dimenzije u formiranju ljudske ličnosti. Brojni faktori uzrokuju stres i anksioznost ljudi koji se bave sportom što može dovesti do narušavanja njihovog emocionalnog zdravlja.

Da bi se to spriječilo i da sport ne bi postao izvor negativnih iskustava,stresa i pritiska, sportista treba da odredi sebi primarne ciljeve, tj. da mu sport služi za postizanje svog tjelesnog i emocionalnog zdravlja a ne za zadovoljavanje nerealnih i suviše ambicioznih dostignuća.

 

 

Povezana slika

 

 

Sport je prilagođen specifičnim potrebama i mogućnostima jedinke, on je izvor zdravlja i psihičke ravnoteže. On podstiče čovjeka da djeluje i učestvuje u djelovanju van svakodnevne djelatnosti. Sport razvija sklonost za ispoljavanje inicijative i prihvatanje odgovornosti.

 

Kao činilac punog individualnog razvoja, sport je neophodan elemenat društvene organizacije i doprinosi napretku društva.

 1,320 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *