Zima bez herpesa je moguća! Evo kako spriječiti ovu neugodnu pojavu na ustima

Zima bez herpesa je moguća! Evo kako spriječiti ovu neugodnu pojavu na ustima

 

Da li i vi tokom zime imate problema s herpesom na ustima? Riječ je o zaraznoj bolesti izazvanoj virusom za koji nema pouzdanog lijeka, ali koji se može spriječiti i kontrolisati praćenjem pravila zdrave ishrane i života. Evo šta treba da učinite kako biste izbjegli neugodne virusne balončiće i ranice na licu.

 

https://aura.ba/wp-content/uploads/2018/04/herpes.jpg

 

 

Oralni herpes je zarazna bolest izazvana virusom herpesa simpleksa tipa 1 koji je obično povezan sa infekcijom usana, usta i lica. Za razliku od genitalnog herpesa koji uzrokuje virus tipa 2 i koji se prenosi polnim kontaktom, ovaj tip herpesa možete da dobijete putem poljupca, konzumiranjem hrane ili pića sa zaraženog tanjira i čaša, ali i ako ste bili u blizini zaražene osobe koja kašlje i kiše.

Prisustvo virusa u tijelu ne znači i njegovu manifestaciju na koži. Neke statistike pokazuju da se većina ljudi do 20. godine života zarazi virusom oralnog herpesa i da virus ostaje uspavan u tijelu nakon aktivne infekcije.

Virus će se ponovo aktivirati u obliku krastica na licu i usnama, i u vidu bijelih balončića samo kod 20 do 40 odsto osoba, i to kod onih koje pate od oslabljenog imuniteta, hormonske neravnoteže ili ekstremnog emocionalnog stresa.

Neki nanose na lice obloge od aloe vere, heljdinu kašu i sodu bikarbonu kako bi ‘izliječili’ oralni herpes, ali prava istina glasi – ovom virusu nema lijeka.

 

Samo snažan imunitet može sputati simptome infekcije i spriječiti učestalo vraćanje ranica na licu.

 

 

 

 

Tri savjeta za jačanje imuniteta

1. Svježe iscijeđen sok od voća i povrća je odličan izvor antioksidanasa, vitamina i minerala koji će ojačati cjelokupni organizam. Jedite više sirovih sezonskih namirnica bogatih hranljivim materijama, a izbjegavajte industrijski prerađenu hranu, rafinisani šećer, velike količine soli, kao i pretjerano uživanje u alkoholu.

2. Ne zaboravite na vježbanje tokom zimskih mjeseci. Čak i ako vas hladno vrijeme sprječava u omiljenim sportskim aktivnostima poput trčanja na otvorenom ili vožnje bicikla, to ne znači da treba da se ulijenjite. Organizam ćete osnažiti i žustrim šetnjama (tri do četiri puta po pola sata), a tijelu svakako obezbijedite i dovoljnu količinu sna.

3. Izbjegavajte stres koliko god je to u vašoj moći – morate da odvojite svaki dan malo vremena samo za sebe, koje ćete provesti u omiljenoj aktivnosti za relaksaciju, poput meditacije ili čitanja omiljene knjige. Olakšajte sebi i prirodnim preparatima za jačanje imuniteta poput kapi biljke ehinacee, semenki grejpfruta ili propolisa.

 

 

 

 

Spriječite širenje herpesa

Balončići i ranice herpesa na licu izuzetno su zarazni pa izbjegavajte dodirivanje ovog mjesta golim rukama, stavljanje kontaktnih sočiva u oko nakon dodirivanja ranica, i ljubljenje drugih osoba – naročito djece i starijih s oslabljenim imunitetom, jer ćete time ugroziti njihovo zdravlje.

Nemojte dijeliti svoje tanjire, čaše i pribor za jelo tokom akutne zaraze, kako ne biste prenijeli virus na svoje ukućane. Isto važi i za krpe i peškire. Nakon upotrebe dobro sterilišite predmete vrelom vodom i odgovarajućim deterdžentom.

 

 

 

 

 

 

aura.ba

 1,868 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *