ŽELJEZO – kome je prijeko potrebno, simptomi manjka i gdje ga najviše ima

ŽELJEZO – kome je prijeko potrebno, simptomi manjka i gdje ga najviše ima

Manjak ovog minerala manifestira se i vrtoglavicom, glavoboljom, nepravilnim radom srca, blijedom kožom, a sve to posebno se događa ženama.

 

Kada se čovjek osjeća umorno i iscrpljeno, u narodu se obično kaže da mu sigurno nedostaje željeza. Ako se jedva uspinjete stubama i pritom se jako zadišete, mada biste fizički trebali biti za to sposobni, i u tom slučaju moglo bi se raditi o nedostatku željeza. Manjak ovog minerala manifestira se i vrtoglavicom, glavoboljom, nepravilnim radom srca, blijedom kožom, a sve to posebno se događa ženama.

Istraživanja govore da gotovo deset posto pripadnica nježnijeg spola ima manjak ovog iznimno važnog minerala.

 

 

iStock 977527658

PRIJENOS KISIKA

Jedan od njegovih najvažnijih zadataka je da pomaže transport kisika po cijelom tijelu. Željezo je potrebno za sintezu hemoglobina, tvari u crvenim krvnim stanicama koja prenosi kisik iz pluća po tijelu, te za eliminiranje ugljikova dioksida iz organizma. Ako ga u tijelu nema dovoljno, ono nije u stanju proizvesti dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica (eritrocita) koje prenose kisik, a bez dovoljno kisika u tijelu čovjek je umoran. Nedostatak eritrocita naziva se anemija.

Stalni umor i iscrpljenost mogu utjecati na brojne životno važne funkcije: od funkcije mozga do sposobnosti imunosnog sustava da se bori s infekcijama. Kod trudnica nedostatak željeza povećava i rizik za prijevremeni porod i nisku porođajnu masu djeteta.

Željezo ima i druge važne zadatke, njegova dovoljna količina potrebna je za održavanje zdravih stanica kože, kose i noktiju.

 

KOLIKO JE ŽELJEZA POTREBNO

Potreba za željezom ovisi o dobi, spolu i zdravlju svake osobe. Dojenčad i mala djeca trebaju nešto više željeza od odraslih jer njihovo tijelo brzo raste. U djetinjstvu dječaci i djevojčice trebaju jednaku količinu: od četvrte do osme godine potrebno im je 10 miligrama dnevno, a od devet do 13 godina 8 miligrama dnevno. Od adolescencije dnevna potreba za željezom kod žena raste jer svaki mjesec menstruacijom gube krv.

Žene od otprilike 18. godine pa do klimakterija trebaju u organizam hranom ili dodacima prehrani unositi 18 mg željeza na dan. Nakon posljednje menstruacije potreba za željezom se smanjuje pa muškarci i žene u toj dobi opet trebaju jednaku količinu željeza, a to je oko 8 mg na dan.

 

NAJBOGATIJI IZVOR JE CRVENO MESO

Crveno meso najbogatiji je prehrambeni izvor željeza.

 

Ovog minerala u izraženijim količinama ima i u jetri, jajima, grahoricama, plavoj ribi, voću, sušenom voću, zelenom lisnatom povrću.

 

Tijelo ne apsorbira jednako oblik željeza iz biljnih namirnica i iz mesa, stoga vegetarijanci i vegani često trebaju uzimati dodatke željeza. Ako je razina željeza u organizmu niska, hrana bogata željezom neće biti dovoljna da nadoknadi manjak pa je potrebno uzimati željezo u obliku dodataka.

 

MOŽETE LI UZETI PREVIŠE ŽELJEZA?

Za razliku od nekih drugih dodataka prehrani, kada je riječ o željezu, više nipošto ne znači i bolje. Odrasli ne smiju uzimati više od 45 mg željeza dnevno, osim ako su pod strogim liječničkim nadzorom. Za djecu predoziranje željezom može biti posebno opasno, zato je vrlo važno da tablete željeza držite daleko od dosega djece.

Simptomi otrovanja željezom uključuju teško povraćanje, proljev, bol u trbuhu, dehidraciju i krvavu stolicu kod djece. Odrasli se teško mogu predozirati željezom samo uzimanjem hrane ili dodataka jer njihovo tijelo ima sustave za reguliranje apsorpcije željeza.

Međutim, osobe s nasljednom hemokromatozom, koje imaju problema s regulacijom apsorpcije željeza, trebaju biti vrlo oprezne s ovim mineralom. Dok većina ljudi apsorbira oko deset posto konzumiranog željeza, osobe s hemokromatozom apsorbiraju do 30 posto, zbog čega se ono može podići do opasno visokih razina. Tada se višak željeza nakuplja u organima – jetri, srcu, gušterači – što može dovesti do stanja kao što su ciroza, zatajenje srca i dijabetes. Zbog toga osobe s hemokromatozom ne bi trebale uzimati dodatke željeza ni u kojem slučaju.

 

NEKA STANJA ZAHTIJEVAJU VIŠE DOZE ŽELJEZA

● Trudnoća i dojenje

● Zatajenje bubrega (osobito kod osoba na dijalizi, jer se njome uklanja željezo iz organizma)

● Čir, jer može uzrokovati gubitak krvi

● Gastrointestinalni poremećaj koji sprečava da tijelo normalno apsorbira željezo (poput celijakije, Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa)

● Previše antacida (lijekovi koji neutraliziraju želučanu kiselinu) jer mogu spriječiti da tijelo apsorbira željezo

● Barijatrijska operacija mršavljenja

● Intenzivno vježbanje jer može uništiti crvene krvne stanice Imate li neko od ovih stanja, obavezno se savjetujte s liječnikom o uzimanju željeza. Nemojte suplemente uzimati na svoju ruku.

 

DODACI I NUSPOJAVE

Dodaci željeza mogu uzrokovati nuspojave, obično želučane tegobe kao što su mučnina, povraćanje, proljev, tamna stolica ili zatvor. Stoga je u prehranu važno uključiti vlakna kako bi se olakšali simptomi, a u slučaju zatvora pomoći će pripravci za omekšavanje stolice. Kako bi se u što većoj mjeri izbjegle neželjene pojave, dobro je početi uzimati niže doze željeza, a zatim ih postupno povećavati do dnevno preporučene doze.

 

Ako dodaci željeza nikako ne odgovaraju i previše opterećuju želudac, treba se posavjetovati s liječnikom koji će prilagoditi dozu ili oblik željeza koji koristite. Također možete pokušati uzimati dodatke uz jelo.

 

 

 

 

 

zivim.hr

 

 1,284 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *