ZBOG RIZIKA OD UPALE SRCA I ISLAND JE ZABRANIO UPOTREBU MODERNA VAKCINE

ZBOG RIZIKA OD UPALE SRCA I ISLAND JE ZABRANIO UPOTREBU MODERNA VAKCINE

Island je 8. oktobra zaustavio upotrebu vakcine Moderna protiv Covid-a zbog izveštaja iz nordijskih zemalja o „povećanoj učestalosti“ upale srčanog mišića i tkiva izazvanih injekcijom.

Švedska, Finska, Danska i Norveška već su ograničile upotrebu vakcine Moderna zbog istih problema. Island je otišao dalje od svojih suseda i potpuno je prestao da koristi vakcinu.

 

 

 

“Poslednjih dana bilo je podataka iz nordijskih zemalja o povećanoj učestalosti miokarditisa i perikarditisa nakon vakcinacije Moderna vakcinom pored vakcinacije sa Pfizer/BioNTech (Comirnaty)”, navodi se u saopštenju islandske Direkcije za zdravlje.

„S obzirom na to da na Islandu postoji dovoljno zaliha Pfizer vakcine i za dodatne doze i za primarne vakcinacije onih koji još nisu vakcinisani, epidemiolog je odlučio da ne koristi vakcinu Moderna na Islandu, istovremeno pružajući dodatne informacije o bezbednosti vakcine Moderna“.

Švedska je ograničila upotrebu vakcine Moderna 6. oktobra na one rođene pre 1991. Švedska zdravstvena agencija je tada rekla da novi podaci iz švedskih i drugih nordijskih izvora „ukazuju na to da je veza posebno jasna“ između vakcine Moderna i nuspojava “posebno nakon druge doze”.

Švedska i Danska pauzirale davanje Moderna vakcine mlađoj populaciji

“I miokarditis i perikarditis često nestaju sami od sebe, bez nanošenja trajnih problema, ali sumnjive simptome bi trebalo da proceni lekar u… domu zdravlja ili hitnoj pomoći”, navela je agencija, napominjući da “medicinsko lečenje i praćenje u bolnici može biti potrebno u utvrđenim slučajevima”.

Norveška i Danska preporučile su vakcinu Pfizer za decu od 12 do 17 godina. Na Islandu je za starosnu grupu od 12 do 17 godina preporučena samo vakcina Pfizer.

Finska je 7. oktobra prestala da koristi Moderna vakcinu za muškarce mlađe od 30 godina.

Ta odluka je doneta dan nakon što su Švedska i Danska obustavile upotrebu vakcine za mlađe starosne grupe.

Prema navodima Uprave za zdravlje, Island je vakcinu Moderna koristio gotovo isključivo kao buster za one koji su primili vakcinu Johnson & Johnson. Nordijska nacija je takođe koristila vakcinu Moderna kao pojačivač za starije osobe vakcinacinisane sa dve doze i imunokompromitovane.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, više od 75 odsto populacije Islanda potpuno je vakcinisano protiv virusa, opšte poznatog kao novi koronavirus, koji izaziva COVID-19.

Ukupno 33 osobe umrle su od COVID-19 na Islandu od početka pandemije.

 

 

 

 

Nulta Tačka/ZeroHedge

 1,346 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *