ZBOG OVOGA TREBA IZBJEGAVATI BIJELI LUK IZ KINE I OVAKO GA PREPOZNAJTE?

ZBOG OVOGA TREBA IZBJEGAVATI BIJELI LUK IZ KINE I OVAKO GA PREPOZNAJTE?

 

Slikovni rezultat za bijeli luk kina

 

 

Bijeli luk, svi znamo, spada među najzdravije povrće, ali to ne mora biti baš tako ako je u pitanju kineski bijeli luk.
Svi smo imali priliku da ga vidimo i kupimo. Veći je i “napireniji” od domaćeg bijelog luka, ima veće čenove i u sredini obično zeleni dio. Na sreću, kod nas još uvijek u prodaji možemo naći domaći bijeli luk i to po pristojnim cijenama, a na selima ga zasade u gotovo svakom domaćinstvu.Međutim, pored domaćeg luka u ponudi imamo i druge, koji nisu tako sigurni. Evo i zašto ih nikako ne biste trebali kupovati već uzgajati svoj luk ili kupiti domaći.

 

 

 

Kineski i domaći

Proizvodnja bijelog luka je, tvrde stručnjaci, jedna od najisplativijih djelatnosti. Zarada može biti i pet puta veća od uloženog novca. U našim krajevima, na sreću, postoje dobri uslovi za uzgoj.

U nekim dijelova bivše Jugoslavije na prodajnim mjestima još uvijek dominira kineski bijeli luk, a neki prerađivači mesa tvrde da ga obilato koriste, radije nego domaći bijeli luk, do kojeg je, tvrde, teže doći.

 

 

 

Zašto izgleda primamljivije za kupce?

 

Mi ne znamo ništa o porijeklu i načinu uzgoja kineskog luka, pa ni da li je genetski modifikovan. Kontrola na tržištu je, kod nas, još uvijek slaba, pa se bira često ono najjeftinije bez obzira na porijeklo i kvalitet.

Kina spada među najveće izvoznike bijelog luka, imaju jeftiniju radnu snagu, ali ne i dobru kontrolu kvaliteta. Recimo, u Australiji nije prošao sigurnosne protokole za hranu. Stručnjaci tvrde da je ovaj luk pun hemikalija, koje su mu dodane da bi se spriječilo klijanje, produžio rok, ubili insekti i da bi luk bio bijel. Također, postoje neke tvrdnje da ga đubre otpadima iz kanalizacija.

 

Izbjeljuju ga obično, kako tvrde australijski stručnjaci, hlorom ili mješavinom sumpora i drvenog pepela. Zato izgleda zdravije i primamljivije za kupce.

Gama radijacijom i posebnim hormonima i hemikalijama sprječava se daljnji rast i formiranje klica kod luka.

 

 

Takav luk nema ona blagotvorna svojstva i jačinu pravog domaćeg bijelog luka i zato ga je, bez obzira na povoljnu cijenu, besmisleno kupovati.

Bijeli luk je vrlo jednostavno uzgojiti ako imate komadić zemlje, ali možete ga gajiti i u velikim saksijama.

 

 1,330 total views,  4 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *