Zbog ovih štetnih sastojaka vaša kći bi mogla prerano ući u pubertet

Zbog ovih štetnih sastojaka vaša kći bi mogla prerano ući u pubertet

UZNEMIRUJUĆA vijest stiže iz znanstvenih krugova. Naime, studije su pokazale da iz godine u godinu raste broj djevojčica koje sve ranije ulaze u pubertet. Naravno, jasno vam je da to nije nimalo dobra stvar.

 

No posebno zabrinjava podatak da se jedan od glavnih uzročnika preranog ulaska u pubertet skriva u brojnim proizvodima koje svakodnevno koristite i vi i vaša djeca. Riječ je o parabenu, opasnom spoju koji se nalazi u raznim kozmetičkim proizvodima, primjerice šamponima za kosu, ali i pastama za zube.

 

 

Studija provedena na Berkeleyju otkrila je kako upravo oni ubrzavaju seksualnu zrelost kod djevojaka, ali pokazalo se da ti isti štetni spojevi ne uzrokuju brži pubertet i kod dječaka. Naravno, to ne znači da su parabeni za dječake ili muškarce potpuno bezopasni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, u ovo istraživanje bile su uključene i trudnice te je otkriveno da veće koncentracije parabena pronađene u urinu majki tijekom trudnoće izazivaju ranije pojavljivanje pubičnih dlaka i mjesečnice kod njihovih kćeri.

 

 

 

 

“To je važno otkriće s obzirom na sve veću učestalost ranijeg ulaska u pubertet kod djevojčica. Već smo dulje za to okrivljavali štetne utjecaje iz okoliša, a sada je to i znanstveno dokazano”, izjavili su liječnici istaknuvši da je u 2010. godini dva puta više djevojaka ranije ušlo u pubertet u odnosu na desetljeće prije.

 

 

 

 

 

index mame

 1,002 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *