Zbog lošeg načina života najviše ispašta jetra, ovo su znakovi njenog propadanja!

Zbog lošeg načina života najviše ispašta jetra, ovo su znakovi njenog propadanja!

Jetra pati najviše zbog načina na koji živimo.

Ako na sebi uočite neke od ovih znakova, vrijeme je da posetite ljekara i razmislite o promjeni određenih navika.

U mnogim slučajevima, naša je jetra oštećena zbog načina na koji živimo. Bilo to konzumiranje velikih količina alkohola, pušenje ili prejedanje nezdravom hranom, naša jetra pati. Ako je jetra pod velikim pritiskom, tada ona neće moći razgraditi masti i stvoriti energiju, a vi ćete se osjećati umornima.

Slikovni rezultat za jetra

 

Znakovi jetre koja pati zbog nezdravog života

 

 

Bolovi u predjelu stomaka

Prema Brusu Bejkonu, profesoru interne medicine i gastrologije na medicinskom fakultetu u St. Luisu, jedan od čestih znakova problema s jetrom jesu bolovi u predjelu stomaka. On govori da ćete osjetiti bol ili oteklinu u gornjem desnom delu abdomena. Razlog je taj što je deblji dio jetre na toj strani.

 

 

Žuta koža ili oči (žutica)

Džamil Vakim-Fleming, stručnjakinja za bolesti jetre, objašnjava da oštećena jetra čini vaše oči i kožu žutima jer otpušta bilirubin (koji je žute boje) u vašu krv. Ako je vaša jetra zdrava, tada će tijelo bez problema moći ukloniti bilirubin.

 

 

Bolni zglobovi

Fleming ujedno naglašava da su povraćanje, bolovi u zglobovima, umor i gubitak apetita znakovi i simptomi bolesti jetre – napose autoimunog hepatitisa. To je stanje u kojem vaš imunološki sistem napada ćelije u vašoj jetri, a češće se javlja kod žena nego kod muškaraca.

 

 

 

 

 

aura.ba

 2,316 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *