ZBOG JEDNOG SLUČAJA PREHLADE CIJELI NOVI ZELAND JE ZATVOREN!!!

ZBOG JEDNOG SLUČAJA PREHLADE CIJELI NOVI ZELAND JE ZATVOREN!!!

Zatvaranje Novog Zelanda pokreće proteste, kako je broj slučajeva Covid-a “porastao” na 7 slučaja, prateći australijski NSW

U prvoj epidemiji koronavirusa na Novom Zelandu od prošle zime otkriveno je sedam slučajeva, a zemlja će nastaviti karantin širom zemlje koji je uveden nakon što je na ostrvu otkrivena samo jedna infekcija.

Premijerka Jacinda Ardern rekla je da je u sredu infekcija dostigla sedam, u odnosu na jedan dan ranije, rekavši novinarima da je nova epidemija vjerovatno uvezena iz australijske države Novi Južni Vels, koja se trenutno suočava sa rastom broja slučajeva i smrti.

„Naš slučaj potiče iz Australije. Naš posao je sada da otkrijemo kako i kada je to ovde stiglo. Postoji još mnogo posla koji treba učiniti kako bi se rešila ova zagonetka”, rekao je premijer dodajući da su testovi potvrdili da je prvobitna infekcija uključivala zarazniju varijantu Delta soja.

Ardern je takođe rekla da očekuje porast broja slučajeva, a generalna direktorka zdravstva Ashlei Bloomfield ukazala je na modele koji sugerišu da bi novi klaster mogao da dostigne između 50 i 120 infekcija.

Vlada je najavila nacionalno zatvaranje u utorak nakon što je otkriven prvi slučaj u Aucklandu, a ograničenja “četvrtog nivoa” stupila su na snagu oko ponoći. Predviđeno je da u većem delu zemlje traje tri dana, a za to vreme će biti dozvoljeno da se napuštaja dom samo zbog medicinskih i prehrambenih izleta, testiranja na COVID i vakcinacije, kao i ograničenih vežbi na otvorenom. Međutim, zaključavanje će trajati nedelju dana u Auckland-u i na obližnjem poluostrvu Coromandel, gde se veruje da su neki od zaraženih ljudi proveli vreme.

Mala grupa demonstranata izašla je u sredu na ulice Aucklanda, okupivši se ispred kancelarija državne televizije TVNZ. Demonstranti su osudili novo zatvaranje, u jednom trenutku viđeni su kako viču na policajce. Protesti su izbili i u Nelson-u i Tauranga-i, sa nekoliko hapšenja tokom dana, prema izvorima iz policije. Među uhapšenima je i Billi Te Kahika, glasni aktivista protiv blokade i osnivač Public Party-a, koji je predvodio protest u Aucklandu.

Nova epidemija je prva na Novom Zelandu od kraja februara, pošto je prethodno izdržala nekoliko nacionalnih i regionalnih naloga za gašenje. Ostrvo je prošlo mnogo bolje protiv virusa u poređenju sa drugim delovima sveta, uključujući susednu Australiju, beležeći samo oko 2.500 infekcija i ukupno 26 smrtnih slučajeva.

Nakon što je u velikoj meri zatvorio svoje granice za međunarodna putovanja u martu 2020, prošle nedelje, Ardern je rekla da će se zemlja ponovo otvoriti početkom sledeće godine, kada se vakciniše većina Novozelanđana. Međutim, čak i tada će za neke putnike i dalje biti potrebni karantini.

https://twitter.com/shalikaa/status/1427794289040318470?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1427794289040318470%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fnultatacka.rs%2Fzakljucavanje-preko-noci-u-novom-zelandu-izazvalo-pocetne-proteste-sve-zbog-7-slucajeva-covid-a%2F
NultaTačka/RT

 1,183 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *