Zašto zimi žene izgledaju starije i ružnije?

Zašto zimi žene izgledaju starije i ružnije?

Rezultati jednog istraživanja su pokazali da su kolutovi ispod očiju kod dama uvećani, više otečeni i znatno tamniji u vrijeme zimskog perioda. Manjak sunčeve svjetlosti pa i vitamina D doprinose ovakvim promjenama. Serotonin, poznatiji kao hormon sreće, u znatnom je padu kada je hladnije vrijeme

Grupa naučnika koji se bave izučavanjem kože lica tvrde da zimski period dodaje ženama i do pet godina starosti zbog tamnih kolutova ispod očiju i smanjenja količine hormona sreće.

Istraživanje su obavili naučnici iz “Andonia Organicsa”, a obuhvatalo je 5000 žena koje su posmatrane tokom četiri godišnja doba. Rezultati su pokazali da su kolutovi ispod očiju kod dama uvećani, više otečeni i znatno tamniji u vrijeme zimskog perioda. Manjak sunčeve svjetlosti pa i vitamina D doprinose ovakvim promjenama. Serotonin, poznatiji kao hormon sreće, u znatnom je padu kada je hladnije vrijeme.

  • Sve je više istraživanja koja pokazuju da je nedostatak vitamina D, K i E najveći razlog tamnih kolutova ispod očiju i da žene izgledaju starije tokom zimskog perioda – rekao je dermatolog Mark Binet.

 

 

 

SAVJETI

KAKO UKLONITI PODOČNJAKE?

Evo nekoliko načina kako da se riješite tamnih podočnjaka i nadutosti ispod očiju:

 

Dnevni san je potreba ljudi koji rade mnogo i koji se nisu naspavali prethodnu noć. Ukoliko odrijemate čak i samo 15 minuta to će vam pomoći da se riješite tamnih vrećica.

 

 

 

Oteklina predjela ispod očiju posljedica je nespavanja. Nikada nije prijatno pogledati se u ogledalo i zapaziti da nam je predio oko očiju uvećan. Uzmite tufer ili mali peškir, natopite ga hladnom vodom i pritisnite na oči, ovo bi trebalo da smanji otečenost.

Kreme koje su bogate vitaminom E pomažu smanjenju tamnih vrećica.

Možda će vam zvučati neobično, ali komad krompira može poslužiti kao sjajno sredstvo protiv tamnih podočnjaka.

 

 

Njegujte kožu prije spavanja: dobra noćna krema hidratizirat će i ojačati tanku i osjetljivu kožu ispod očiju te će kapilari biti manje vidljivi.

Smanjite unos soli, povećajte unos vode, spavajte dovoljno, smanjite ili još bolje – odbacite skroz cigarete.

 

 

 

Mijenja se i ćud

Bez obzira na fizičke promjene, muškarci ne bi trebali biti zabrinuti. Nema mjesta strahu! To što se vaša voljena draga mijenja i dobija zimski look, ne znači da se pretvara u vješticu. Trebate znati da se kod nje, osim spoljašnjosti, mijenja i njena ćud.

Budite spremni na češće njeno zvocanje, pridikovanje, negodovanje. Zato, umjesto straha, istini odvažno pogledajte u oči i vašoj dragoj udijelite poneki kompliment, skuhajte joj čaj, kupite neku sitnicu. U zdravoj atmosferi, zdrav duh, a zdrav duh – dobro zdravlje.

 

 

 

 

 

aura.ba

 

 1,296 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *