ZAŠTO SE BEBE RAĐAJU SA PLAVIM OČIMA, A POTOM PROMIJENE BOJU

ZAŠTO SE BEBE RAĐAJU SA PLAVIM OČIMA, A POTOM PROMIJENE BOJU

 

 

 

 

Bebe se ne rađaju sa svim melaninom koji im je po prirodi namijenjen. Proces sazrijevanja nastavlja se nakon rađanja. Boja očiju ne formira se prije druge godine života.

 

 

 

 

Ilustracija

 

 

 

 

To je povezano sa količinom melanina pri rođenju te kako se taj melanin povećava nakon rođenja, objasnio je Norman Saffra, čelnik Oftalmologije na američkom Medicinskom centru Maimonedes u Brooklynu, prenose 24sata.

Pojasnio je da je melanin pigment – što ga više imate u očima, kosi i koži, oni su tamniji. Time se, kaže, i više sunčeve svjetlosti reflektira. Male naslage melanina u šarenicama čine ih plavima, dok ih srednja količina čini zelenima ili im daje boju lješnjaka, dok zbog velike količine boja šarenice postaje smeđa.

 

 

 

 

 

 

 

Bebe se ne rađaju sa svim melaninom koji im je po prirodi namijenjen, tvrdi.

  • Proces sazrijevanja nastavlja se nakon rađanja. Boja očiju ne formira se prije druge godine života – kaže Norman Saffra, no dodaje da to nije slučaj baš uvijek.
  • Pojedinci tamnijeg pigmenta obično dobivaju bebe smeđih očiju, jer njihova novorođenčad već u startu ima više pigmenata – dodao je.
  • Bebe bijelaca najčešće se rađaju s tamnoplavim očima, s primjesama sive, a boja se može i nekoliko puta promijeniti do prvog rođendana. Bebe drugih rasa rađaju se sa smeđim očima, koje i ostaju takve – objasnila je pedijatrica Giovana Armano.

 

Slikovni rezultat za BLUE EYE BABY

 

 

Pri porođaju, kad dijete dođe na svijet i odmah na jako svjetlo, potiče se proizvodnja melanina u šarenici, a to može dovesti do promjene boje. Samo mrvica melanina i dijete će imati plave oči, dodajte još malo i oči postaju sive, zelene ili boje lješnjaka.

 

 

 

 

 

 

 

 1,652 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *