Zašto nam padne imunitet? Voda, trčanje i kvalitetan san – prijatelji zdravlja!

Zašto nam padne imunitet? Voda, trčanje i kvalitetan san – prijatelji zdravlja!

 

 

 

Kada organizam nadjačaju bakterije i virusi pa dođe do bolesti, to je na prvom mjestu zbog toga što nam je organizam oslabljen, odnosno pao nam je imunitet pa smo podložni razbolijevanju više nego obično. To je posebno  izraženo u vrijeme hladnih dana, od kasne jeseni do ranog proljeća.

 

 

 

 

Imuni sistem je složen sistem leukocita i antitijela u organizmu koji se bori protiv infekcija, bakterija, virusa i drugih stranih (štetnih) čestica. O njemu trebamo uvijek da mislimo jer je on naša prirodna odbrana od bolesti. Poremećaj imunog sistema se u stvari naziva pad imuniteta.

Na smanjenje imuniteta utječu razne stvari: dugotrajne hronične bolesti (gojaznost, dijabetes…), česte infekcije, dugotrajna upotreba antibiotika, stres, hronični umor, iscrpljenost, nedovoljne fizičke aktivnosti, previše intelektualnog i fizičkog rada… Imunitet se oštećuje i lošim navikama: pušenje, alkohol, napravilna ishrana, dugotrajne dijete, nedovoljno spavanje, neredovno odmaranje, pesimizam,  negativnost, loša higijena…

 

 

Dehidratacija

Imunitet oštećuju i toksini koji nose nutrijente do bilo kog mjesta zapaljenja. Toksine ispira tečnost, prije svega voda, koju je neohodno da unosite u organizam redovno. Na taj način se izbjegava dehidratacija, jer većina ljudi nije ni svjesna koliko je njihov organizam dehidriran. Pijte vode.

 

 

 

 

Zašto više infekcija zimi

 

Naše tijelo na hladnoći troši dosta energije na zagrijevanje, pa ako mu je oduzmemo i drugim borbama (umor, fizički napor, stres…), a ne dodamo dovoljno kalorija, vitamina i minerala, stvorili smo uslove da nas bolest nadjača. Jasno je onda zašto je najviše infekcija zimi.

 

 

 

 

Jačanje imuniteta

Imunitet se ojačava, prije svega, prevencijom odnosno  zdravim navikama kao što su: pravilna ishrana, dovoljno spavanja, redovno odmaranje, svakodnevne fizičke aktivnosti, smanjenje stresa, održavanje lične higijene, održavanje higijene radnog prostora.

Pravilna ishrana: U organizam treba unijeti dovoljno  vitamina (naročito D, C i A), minerala, antioksidanata, biljnih vlakana, proteina, ugljenih hidrata i kalorija.

Od voća se preporučuje: južno voće, jabuke, badem, ali i prirodni svježe cijeđeni  voćni sokovi. Od povrća: zeleno povrće, crni luk, bijeli luk, kupus, brokoli. U nedostatku svježeg povrća, dovoljno potrebnih vitamina daje i zimnica. Proteine i minerale daju: pileća supa, nemasno meso, živinsko meso, riba, pečurke.

 

 

 

 

Dodaci ishrani

Dodaci ishrani mogu biti med i propolis (matični mliječ) zato što povoljno djeluju na imunitet. Dobra kombinacija je i topao biljni čaj (nana, kamilica, zeleni čaj…) zaslađen medom mada ja radije med stavljam u limunadu ili neku tako cijeđenu kombinaciju voća, nego u čajeve. Začini sa korisnim sastojcima su: ruzmarin, celer, peršun i đumbir. Đumbir je pogotovo dobar, a od njega možete i da kuhate čaj, ili da ga stavite u cijeđeno voće ili kada spremate jela. Šećer treba izbjegavati maksimalno jer su brojne studije pokazale da 100 gr. šećera umanjuje sposobnost bijelih krvih zrnaca da ubijaju bakterije i do pet sati poslije konzumiranja. Znači maksimalno izbjegavanje slatkiša posebno za vrijeme gripa i prehlade.

 

 

 

 Ne zaboravite na san

Spavanje i odmor su neophodni za naše zdravlje i smanjenje stresa. Bitno je da se spava u miru i tišini 7-8 sati dnevno. E sad, po nekim preporukama spavaća soba ne bi trebalo da bude pretopla ali to je individualno jer ima dosta njih koji ne mogu da spavaju ako soba nije topla.

Smanjiti stres je moguće ako u toku dana odvojimo neko vrijeme samo za sebe. Tada bi trebalo sjesti ili leći u miru i tišini i ne razmišljati o obavezama bar pet minuta, jer to veoma povoljno djeluje na cio organizam.

 

 

 

 Posvetite se sebi

Topla kupka, sauna, masaža, čitanje, pisanje, crtanje…šta god vam doprinosilo smirivanju i osjećaju da radite nešto dobro za sebe treba da uvedete.

Što se tiče vježbanja, njemu  se može povećati imunitet i do 50%, ako su redovna. To podrazumijeva: svakodnevno pješačenje koje će dodatno i da vam pomogne u smanjivanju celulita, povremeno plivanje (takođe, dobro protiv celulita) trčanje…

Samo napomena za trčanje, ono jeste odlično za mnoge stvari ali ubrzava stvaranje novog celulita pa za uklanjanje celulita nije preporučljivo nimalo. Postoji i druga krajnost, a to je previše fizičkih napora, to iscrpljuje organizam i smanjuje imunitet jer kod prevelikog napora ćelije mišića brzo troše kiseonik iz krvi pa se proizvodi još više slobodnih radikala.

 

 

 

 

Higijena prostora

Očigledno moram da pomenem i higijenu prostora i ličnu higijenu, koji su preduslovi za dobar imunitet. Redovno pranje ruku se podrazumijeva. Tuširanje ili kupanje svakodnevno takođe, ujutru i uveče,  a kad postoji potreba za tim i više od toga. Za manju djecu je važna i higijena igračaka, jer se dešava da ih često stavljaju u usta. Prostorije treba da su provjetrene, a da jedan dio dana obavezno provedemo na otvorenom prostoru, na prirodnoj svjetlosti. Svakog dana provjetrite radne i spavaće prostorije.

Ovo su samo neki opšti savjeti koji nam mogu pomoći da doprinesemo jačanju imunog sistema, koji nas štiti od infekcije, prehlade, gripa, virusa, bakterija i bolesti. Budite pametni i ojačajte svoje tijelo na vrijeme.

/aura.ba/

 2,135 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *