Zašto mandarine mogu biti opasne

Zašto mandarine mogu biti opasne

Mnogi ljudi vole mandarine i raduju se zimskoj sezoni i uživanju u ovim slatkim i zdravim plodovima. Ali, kako se ispostavilo, mandarine mogu donijeti ne samo koristi već i štetu.

 

 

Iako jedemo celulozu ovih plodova, prije nego što ih konzumiramo, potrebno je dobro oprati mandarine sa korom. Činjenica je da se na kori mandarina mogu i dalje zadržati tragovi larve mediteranskih mušica, a ako uđu u crijevni sistem, mogu dovesti do trovanja, prenosi Banjalučanke.

Mandarine nam dolaze iz toplih krajeva, a prije nego što stignu do nas, prelaze dugi put. Da bi se sačuvale tokom transporta, često se primjenjuje hemikalija etilen-toksin, koja je opasna po ljudsko tijelo, jer se može akumulirati u jetri.

 

 

 

Obratite pažnju prilikom kupovine mandarina. Ako pritisnete prstom mandarinu i pojavi se udubljenje najvjerovatnije je da su tokom skladištenja ili transporta bile zamrznute. Takvo voće je bolje da ne jedete, kao i mandarine na kojima postoje zelene tačke. Zelene tačke ukazuju na bolest stabla odakle su ovi plodovi odrezani. Stručnjaci kažu da se unutar takvih mandarina mogu razviti bakterije.

 

 

 

 

aura.ba

 1,798 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *