Zašto je opasno roletne na prozorima držati spuštene?!

Zašto je opasno roletne na prozorima držati spuštene?!

 

 

 

 

Iako s namjerom da sačuvate svoju privatnost, posebno ako živite u kući ili na nižim spratovima zgrade, svoje roletne tokom dana držite spuštenima, možda se predomislite nakon informacije da je sunce koje kroz prozore pustite u svoj dom korisno za vaše zdravlje, i to ne samo zbog vitamina D.

 

 

 

 

U magazinu “Science Daily” objavljen je članak u kojem se navodi da svjetlost koju kroz prozore pustite u svoj dom može ubiti bakterije iz prašine te, u skladu s tim, pomoći u smanjenju respiratornih problema, piše Zadovoljna.

 

 

 

 

Članak se referira na istraživanje koje je na Univerzitetu u Oregonu proveo tim sa dr. Ashkanom Fahimipurom na čelu.

 

 

 

 

Istraživači su u tri odvojene sobe izložili bakterije trima različitim uvjetima. Jedna soba bila je u mraku, druga izložena sunčevoj svjetlosti, a treća ultraljubičastim zrakama.

Nakon 90 dana istraživači su prikupili i proučavali rezultate iz svake sobe. Pokazalo se da postoji povezanost između izloženosti svjetlu i broja bakterija u prašini,

 

 

 

 

 

Mračna prostorija pokazala se prikladnijom za život i razmnožavanje bakterija i u njoj ih je u prosjeku bilo za 12 posto više. U prostorijama izloženim dnevnoj svjetlosti i UV svjetlosti, samo je 6,8, odnosno 6,1 posto bakterija bilo održivo.

Osim toga, bakterije iz mračne prostorije bile su povezanije s uzrokovanjem respiratornih problema od bakterija iz druge dvije sobe.

 

 

 

 

 

Pokazalo se, dakle, da vitamin D nije jedina korist koju imamo od sunčeve svjetlosti. Ona nam može pomoći i u sprečavanju respiratornih bolesti.

 

 

 

 

 

aura.ba

 2,563 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *