ZAŠTO I KADA NAS SVRBI PETA? AKO SVRBI DESNA PETA – ČEKAJU VAS ….

ZAŠTO I KADA NAS SVRBI PETA? AKO SVRBI DESNA PETA – ČEKAJU VAS ….

Psiholozi savjetuju da ne treba vjerovati u praznovjerja, ali da treba pratiti vlastita iskustva. Ono što se pokazalo u praksi kao „dokaz“ treba uvažavati i praktikovati, pa makar bilo i u domenu parapsihologije!

 

 

Oduvijek su noge asocijacija na kretanje ili putovanja. Postoji i narodno vjerovanje, po kome da svaki znak koji dodiruje nogu „govori“ o tome da čovjek može ili ne može ostvariti svoj cilj. Zbog toga i danas neki ljudi razvijaju u sebi fobije i počinju se bojati da će im dogoditi nešto strašno, ako nogom dodirnu neki predmet ili ih zasvrbi određeni dio noge ili stopala. Evo, nekih narodnih vjerovanja:

Desna strana tijela, odnosno desna peta simbolizira pozitivnu stranu prirode čovjeka, njegovog života, tako da to signalizira pozitivne promjene. Ako svrbi desna peta moguće je lijepo i uspješno putovanje. To znači da su mogući sastanci i druženja s ugodnim ljudima ili sa onima koje nismo dugo vidjeli,

 

Svrbež desne pete se vezuje i sa vijestima iz daleka. Za one koji su na studijima, ako svrbi desna peta taj dan će im biti uspješan. Ako neodlučne buduće supružnike nekoliko dana pred brak počne svrbiti desna peta, to je znak da će uploviti u sretnu bračnu luku.

 

 

Kad svrbi lijeva peta

U narodu se za lijevu nogu vjeruje da pripada zlom duhu. Zato se kaže da ako se ustane na lijevu nogu, cijeli dan je naopak! Ni na put ne valja kretati lijevom nogom!

Kad zasvrbi lijeva peta treba stati sa svim poslovima, neko vas trača, moguće se svađe u porodici, putevi su nam zatvoreni. Tada je najbolje odgoditi put ili rekreaciju, izbjegavati nezgodne razgovore ili ne ići u posjete ljudima za koje se zna da su drski i neljubazni.

 

 

Medicinska dijagnoza

Sa medicinskog stabnovišta svrbež pete se vezuje kao da nešto u organizmu ne funkcioniše. Pete mogu svrbiti zbog poremećaja protoka krvi u nogama. Također su moguće alergijske reakcije na obuću, kreme ili kupke, gljivična oboljenja, nehigijena, zatim sezonski nedostatak vitamina koji dovodi do ljuštenja kože, a to može dovesti do ozbiljnog svraba.

 

 

Liječnici, također, tvrde da spontan svrab može biti znak početka duševnog poremećaja. Ali to je više iznimka od pravila.

 2,276 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *