Za zdravo srce potrebno je sedam sati sna, ni manje ni više!

Za zdravo srce potrebno je sedam sati sna, ni manje ni više!

U studiji je utvrđeno da osobe koje spavaju devet sati na dan imaju jedan i pol puta veći rizik za razvoj bolesti srca od onih koji spavaju ‘magičnih’ sedam sati.

Za izbjegavanje bolesti srca potrebno je sedam sati sna, ni više niti manje od toga, navodi se u novom istraživanju američkih naučnika.

 

 

Ljudi koji spavaju manje od peti sati, uključujući i dnevno drijemanje, dvostruko si podižu rizik za razvoj stenokardije, popuštanja srca ili srčanog udara u odnosu na one koji spavaju sedam sati, navodi se u istraživanju znanstvenika s medicinskog fakulteta sveučilišta Zapadne Virginije.

Vjerojatno mnogo više iznenađujuće, u studiji je utvrđeno da osobe koje spavaju devet sati na dan imaju jedan i pol puta veći rizik za razvoj bolesti srca od onih koji spavaju ‘magičnih’ sedam sati.

 

Slikovni rezultat za SPAVANJE

 

Povećan rizik, ali neznatno, zabilježen je i kod onih koji spavaju šest ili osam sati.

Među onima koji spavaju pet sati, najvećem su riziku izloženi mlađi od 60 godina i žene.

Za potrebe istraživanja, znanstvenici su analizirali podatke 30 tisuća odraslih koji su prije pet godina sudjelovali u ispunjavanju nacionalnog upitnika o zdravlju i zatim podatke o duljini sna uspoređivali s onima o bolestima srca.

Pet ili manje sati sna prijavilo je osam posto ispitanika, a devet ih je posto koji spavaju devet ili više sati.

 

 

 

S obzirom na to da je istraživanje provedeno analizom podataka stručnjaci nisu uspjeli utvrditi znanstveni razlog za povezanost trajanja sna i rizika za razvoj srčane bolesti. Pretpostavljaju da previše sna utječe na endokrine i metaboličke funkcije, a manjak sna dovodi do smanjene tolerancije na glukozu, smanjenu osjetljivost na inzulin i na povećanje krvnog pritiska. Sve navedeno su razlozi zbog koji dolazi do začepljenja srčanih arterija.

 

 

 

 

(dnevno.hr)

 1,127 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *