Za ljepotu i zdravlje: Evo šta sve liječi kantarion

Za ljepotu i zdravlje: Evo šta sve liječi kantarion

Kantarion raste po suhim brežuljcima, na sunčanimn livadama, pustom i neobrađenom zemljištu, rubovima šuma

 

Mnogostruka korist

Ljekovitost kantariona ili gospine trave odavno je poznata, kao i njegovo djelovanje, pa je rado korišćena i cijenjena ljekovita biljka. Liječi sluzavost pluća, grčeve u stomaku, utiče na krv, bolesti bubrega, jetre, slezine i mokraćne bešike. Posebno je efikasan kod nekontrolisanog mokrenja. Pomiješan s drugim ljekovitim biljkama, odlično je sredstvo za liječenje zastarjelog kašlja i astme.

 

https://aura.ba/wp-content/uploads/2018/02/kantarion-tinktura.jpg

 

Kantarion se u narodu upotrebljava protiv posjekotina, opekotina, hemoroida, pomaže zarastanje rana i kao antiseptik, a iznutra protiv bolova jetre, želuca, proliva itd. Dejstvo kantarionovog ulja je mnogostruko. Njime se mažu rane, posekotine, opekotine i druge povrede ili se natopi gaza, pa se mjesto obloži.

Etarsko ulje od kantariona se i pije, razblaženo, a djeluje protiv crevnih parazita. Fenolska jedinjenja koja se nalaze u kantarionu imaju izraženu antibakterijsku moć. Kantarion je dobar za liječenje umjerene i blage depresije, navode njemački stručnjaci u studiji koju je objavio medicinski časopis „British Medical Journal“.

 

 

 

Za ljepotu i zdravlje

Ulje od kantariona se primjenjuje lokalno, za masaže, obloge, kataplazme, ali se koristi i kao začin, lijek. Posebno se preporučuje u njezi i zaštiti kože koja je osjetljiva (suha, ispucala), u kozmetici i medicini (masaže, suha koža, ragade, ljuskava koža, zaštita od zračenja i sunčanja, prištevi, akne, čirevi, opekotine…).

Pomaže u lječenju krvarećih rana, kod povreda mišića, hematoma, oteklina kod udaraca, uganuća i iščašenja, reumatskih oboljenja (upalni reumatizam, degenerativni reumatizam – artroze , kukova, kolena, ramena; metabolički reumatizam – giht, te bolnih sindroma ramena i krsta – lumbago).

 

 

 

Čaj koji svakome prija

Pije se više puta na dan za saniranje upalnih i bolnih stanja unutrašnjih organa. Ako na pakovanju nije drugačije naglašeno, čaj od kantariona se sprema od 200 grama ključale vode i kašičice suhog cheta i lista biljke. Poklopljen treba da odstoji bar 10 minuta i pije se nezaslađen.

 

 

 

Ako sami berete kantarion, pazite da je s ekološki čistih površina i bar 300 metara udaljen od puteva kojim se obavlja saobraćaj. Sve ljekovite biljke upijaju otovne čestice iz izduvnih gasova, pa ih ne treba brati i upotrebljavati ako su u blizini saobraćajnica.

Kantarion se u narodu upotrebljava protiv posjekotina, opekotina, hemoroida, za zarastanje rana i kao antiseptik, a iznutra protiv bolova jetre, želuca, dijareje itd.

 2,005 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *