Za bolji život pročitajte 10 mudrih savjeta Dalaj Lame

Za bolji život pročitajte 10 mudrih savjeta Dalaj Lame

Ako vas muči nemir, ne znate kako da riješite svoje probleme… Sve vam smeta i svi su drugi krivi za ono što vam se događa. Ako ste se pronašli u ovim rečenicama, pročitajte 10 savjeta Dalaj Lame koji će vam pomoći da se trgnete i počnete lijepo da živite.

 

 

 

1. Ako želimo da prenesemo znanje, najprije moramo da prestanemo da štetimo drugima
Tako se štitimo od problema jer sebi najviše štetimo kad uzrokujemo patnju drugima. Ako vam je teško da pomažete drugima, doživite to kao inteligentan egoista. Pomaganje stvara dobre odnose i okolnosti koje će kasnije koristiti i vama.

 

 

 

2. Barem jednom godišnje posjetite mjesto koje ne poznajete
Zašto? Upoznavanje novih mjesta i ljudi obogaćuje život. Lijepe trenutke pamtimo  cijrli život.

 

 

3. Otkaz može biti dobra prilika za promjenu
Kada izgubimo radno mesto, osjećamo se obeshrabreno, bez volje, paralisano. Često mislimo – situacija je beznadežna, šta da radim? Ipak, gubitak posla dobra je prilika za promene i treba je doživeti kao izazov. To je pozitivan pristup, koji naravno nije lak.

 

Slikovni rezultat za dalaj lama

 

4. Radujmo se uspjesima onih koje volimo
Veselite se uspjesima i onih koje ne poštujete previše – ako imaju korist za cijelu zajednicu. Za uspjeh su često potrebni napori i sposobnosti mnogih ljudi.

 

 

 

5. Za trajnu sreću treba prihvatiti da je patnja dio života
Prema budističkim vjerovanjima, patnja ne smije da dovede do pesimizma i očaja. Patnja nam pomaže da utvrdimo stvarne uzroke naše nesreće.

 

 

 

6. Čak i ako niste vjernik, budite svjesni da se nesreća koja vas je zadesila (koliko god strašna bila) ne događa samo vama
Ako ne vjerujete ni u šta, pokušajte da pronađete svjetlo nad bolnim tačkama koje će ublažiti vašu bol i osjetićete veliko olakšanje.

 

Slikovni rezultat za dalaj lama

 

7. Ako imate problema, pokušajte sve što je u vašoj moći da ih riješite
Ako su problemi nepremostivi, pomislite na svoje postupke u ovom ili prošlom životu koji su ih dijelom prouzrokovali. To će vam donijeti malo mira i spokojnosti. Inače će vam se briga, bol i patnja činiti besmislenim.

 

 

 

8. Ako vježbate dobrotu i toleranciju, pronaći ćete više mira
Ne morate da kupite nov namještaj za kuću ili da se preselite u novi stan. Vaš komšija je možda bučan i težak, ali dokle god su vam srce i um mirni, ni takve komšije vam neće smetati. Ako se generalno brzo ljutite, nećete biti sretni ni kada vas posjete prijatelji.  Ako ste mirni i opušteni, ne smeta vam ni najmanji detalj.

 

 

 

9. U ishrani, oblačenju i opremi stana budite umereni
Ljudski život je ograničen, tako je i količina toga što možemo imati u vlasti ograničena. Zato budite od početka zadovoljni.

 

 

 

10. Trajna sreća leži u duhovnom razvoju!
Postoje dva načina za traženje sreće. Prvi je spoljašnji. Bolji stan, odjeća i bolji prijatelji. Drugi je skriven u duhovnom razvoju koji donosi unutrašnju sreću. Trajnu sreću donosi samo drugi način!

(webtribune.rs)

 2,447 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *