Volite li čokoladu ovo su dobre vijesti za vaše zdravlje

Volite li čokoladu ovo su dobre vijesti za vaše zdravlje

 

 

U moru loših vijesti, vrijeme je da čujete nešto dobro. Jedenje tri čokoladne pločice mjesečno može biti itekako zdravo za srce, otkrili su stručnjaci okupljeni na konferenciji kardiologa u Münchenu.

Naime, već je dokazano da čokolada smanjuje bore i reducira stres, a prema novom istraživanju može smanjiti i rizik od zatajenja rada srca.

 

 

Temeljem podataka prikupljenih od više od pola milijuna odraslih osoba, znanstvenici su zaključili da tri pojedene čokoladne pločice mjesečno mogu rezultirati smanjenjem rizika od srčanih bolesti za 23 posto.

”Vjerujem da je čokolada važan izvor flavonoida koji su povezani sa smanjenjem upale i povećanjem dobrog kolesterola”, rekao je glavni autor istraživanja dr. Chayakrit Krittanawong, a prenosi Telegraf.

 

 

Međutim, istraživanje je istovremeno pokazalo i da jedenje više od tri pločice čokolade mjesečno može povećati rizik od srčanih komplikacija za 17 posto.

”Čokolada može imati visoku razinu zasićenih masti. Rekao bih da je umjerena konzumacija tamne čokolade dobra za zdravlje”, dodao je dr. Krittanawong.

 

 

 

 

 

index fit

 1,081 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *