Voda koju pijemo puna je hlora, evo kako da ga uklonite

Voda koju pijemo puna je hlora, evo kako da ga uklonite

Voda, koju većina nas pije, je obično puna hlora, koji je štetan po naše zdravlje. Saznajte kako da uklonite hlor iz vode na jednostavan i prirodan način.

Voda koja nam dolazi iz česme, ako ste na gradskom vodovodu, je puna hlora, a obično i hloramina, toksičnog gasa – popularnog sredstva za dezinfekciju.

 

 

 

Slikovni rezultat za voda casa

 

 

 

 

 

Voda, koju pijemo ne bi smjela da sadrži više od 4 mg hlora po 1 litri vode, ali, nažalost, događalo se i da se ta granica pređe.

Poželjno je da ispitate vodu koju pijete i to možete lako uraditi uz pomoć testera (test traka) za ispitivanje kvalitete vode i količine hlora.

U svakom slučaju poželjno je da filtrirate vodu koju pijete, jer je hlor, dugoročno, vrlo štetan po ljudsko tijelo.

Konzumiranjem hlorisane vode povećavate rizik od raka bešike, povećavate holesterol i nivo lipoproteina visoke gustine i možete izazvati astmu i alergije. Takođe, loš je za kožu, oči, disajne puteve.

Mnoge zdravstvene organizacije savjetuju da iz vode, kada god možete, uklanjate hlor.

 

 

 

Kako ukloniti hlor

Najjednostavniji način je da bar svaki put kada pijete vodu ukapate u čašu i par kapi svježeg limunovog soka. Naime, vitamin C (kojim je limun bogat) pročišćava vodu.

 

 

 

Savjetuje se da koristite askorbinsku kiselinu.

Sasvim jednostavno, vodu možete pročistiti sa tabletama vitamina C. Obično se za pročišćavanje savetuje 1 mg vitamina C po 1 litri vode, ali možete dodati i malo više – zavisi koliko je voda hlorisana.

Vodu možete pročišćavati i aktivnim ugljem, možete koristi filtere i čak kupiti filtere za tuševe i česme koji direktno filtriraju vodu.

 

 

 

Takođe, hlor možete ukloniti iz vode ako ostavite posudu sa vodom na otvorenom. Hlor će preći u gasno stanje i ispariti iz vode. Ipak, potrebna su dva do tri dana da sav hlor ispari. Posude sa vodom prekrijte gazom i ostavite da stoje par dana.

Ako uklanjate hlor da biste pročistili vodu za akvrijum, ostavite je na otvorenom i više od dva dana. Ipak, trebate znati da na ovaj način nećete ukloniti hloramin iz vode.

Hlor (ali ne i hloramin) možete ukloniti i prokuvavanjem vode. Potrebno je da voda kuha 15 minuta.

 

 

 

 

 

 

aura

 2,093 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *