Vježbanje na visokim temperaturama

Vježbanje na visokim temperaturama

Slikovni rezultat za high intensity training

 

 

 

Vježbajte i na plus 40

 

Intenzivno vežbanje i druge različte fizičke aktivnosti na visokim temperaturama tokom leta predstavlja veliko opterećenje za kardiovaskularni sistem. Vježbanje pod takvim uslovima može da bude štetno i opasno za organizam, pa vas podsjećamo da je potrebna izvjesna doza opreznosti i usklađivanja aktivnosti na visokim temperaturama.

 

Toplota dovodi do širenja perifernih krvnih sudova, povećanog znojenja, pada krvnog pritiska, a sve to je na kraju praćeno povećanom frekvencijom rada srca. Ovaj fiziološki odgovor organizma na dejstvo povećane toplote izaziva reakciju same odbrane organizma koji se brani sužavanjem krvnih sudova da bi se nadoknadio minutni volumen, a frekvencija rada srca se i dalje povećava zbog pada krvnog pritiska.

 

Što su temperatura i vlažnost vazduha veći, i frekvencija rada srca je veća Povećan fizički napor, kao što je vježbanje, dodatno opterećuje kardiovaskularni sistem zbog povećane potrošnje kiseonika i povećane prokrvljenosti mišića.

 

 

Slikovni rezultat za high intensity training

 

 

Tokom vježbanja u toploj sredini, pored povećanog protoka krvi kroz aktivne mišiće, povećava se protok krvi i kroz kožu da bi se odstranila nagomilana toplota u organizmu. Kod dobro utreniranilh osoba posebno je povećan protok krvi kroz kožu, pa znojenje počinje prije nego kod neutreniranih osoba.

 

 

Vježbanje u zatvorenom prostoru, fitnes salama i teretanama sa lošim mikroklimatskim uslovima, kao i neki postupei samih vježbača mogu da imaju veoma štetan uticaj na organizam, ali i da dovedu do nekih neželjenih promjena stanja.

 1,365 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *