VELIKA MISTERIJA! Knjiga pisana nepoznatim jezikom koju nitko ne može dešifrirati

VELIKA MISTERIJA!  Knjiga pisana nepoznatim jezikom koju nitko ne može dešifrirati

Wilfrid M. Voynich otkrio je 1912. godine ilustrirani rukopis od 272 stranice napisanim nepoznatim jezikom koji i danas izaziva čuđenje.

 

Voynichev rukopis je ilustrirana knjiga čiji sadržaj nije poznat s obzirom da je napisana na nepoznatom jeziku. Istraživali su ga najbolji znanstvenici i kriptografi svijeta, ali nisu uspjeli otkriti o čemu se u njemu radi.

Na stranicama se mogu vidjeti crteži životinja, ljudi i predmeta, ali i detaljni prikazi biljaka od kojih neke na rastu na Zemlji, zbog čega neki sumnjaju da je rukopis vanzemaljskog porijekla.

 

Slikovni rezultat za voynich manuscript

 

 

 

 

Dr. Arthur Tucker tvrdi da je najmanje 37 od 303 prikazanih biljaka raslo u Srednjoj Americi i Meksiku tijekom 15. i 16. stoljeća zbog čega pretpostavlja da je napisan aztečkim jezikom nahuatl. No to nikad nije potvrđeno.

 

 

 

Nepoznati jezik na pergamentu od teleće kože
Voynichev rukopis broji 240 stranica, a neke su stranice od originalnih 272 izgubljene. Tekst je pisan ptičjim perom slijeva na desno, a nepoznat autor koristio je abecedu koja je imala 20-30 prepoznatljivih znakova.

 

Slikovni rezultat za voynich manuscript

 

 

 

 

Analizirajući brzinu, krivulje i način pisanja potvrđeno je da je autor pisao ovaj nepoznati jezik s lakoćom, odnosno da ga je dobro poznavao.

 

Slikovni rezultat za voynich manuscript

 

 

 

 

Analiza je pokazala i da je rukopis pisan na pergamentu napravljenog od tanke teleće kože prije otprilike 600-tinjak godina. Točnije, vjeruju da je napisan između 1404. i 1438. godine tijekom renesanse.

 

Slikovni rezultat za voynich manuscript

 

 

 

Ovaj ilustrirani rukopis otkrio je američki trgovac poljsko-litvanskog podrijetla Wilfried M. Voynich 1912. godine, a po njemu je dobio ime. Od 1969. godine se čuva u knjižnici rijetkih knjiga sveučilišta Yale gdje je poznat i pod šifrom Beinecke MS 408.

 

 

 

 

 

 

 

izvor:punkufer

 1,327 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *