USPORAVA STARENJE, ŠTITI KOŽU, JAČA IMUNITET: 101 RAZLOG DA OVAJ VITAMIN UNOSITE SVAKODNEVNO, EVO GDJE GA NAJVIŠE IMA

USPORAVA STARENJE, ŠTITI KOŽU, JAČA IMUNITET: 101 RAZLOG DA OVAJ VITAMIN UNOSITE SVAKODNEVNO, EVO GDJE GA NAJVIŠE IMA

 

 

 

Betakaroten je provitamin vitamina A koji sa vitaminima D, E i K spada u vitamine rastvorljive u mastima.

 

 

 

 

 

Njihove karakteristike i metabolizam su vezane za metabolizam masti. Za razliku od vitamina koji se rastvaraju u vodi čiji se višak eliminiše iz organizma, vitamini rastvorljivi u mastima se skladište u organizmu. Glavna uloga im je u struktirnim funkcijama, pišu Vijesti.me.

 

 

 

Grupa vitamina A obuhvata supstance koje su različite po sastavu i hemijskoj strukturi, ali koje identično deluju na naš organizam.

Betakaroten je prvi put izolovan iz korjena mrkve i tako dobio ime po latinskom nazivu mrkve. Karotenoidi su pigmenti koji povrću i voću u kojima se nalaze daju intenzivnu žutu, narandžastu i crvenu boju. Vitamin A i karoteni su termostabilni i otporni na uobičajenu termičku obradu, ali ih razara duže izlaganje sunčevoj svjetlosti i vazduhu. Uloga vitamina A u organizmu čovjeka je vezana više za strukturu ćelije, nego za njenu funkciju, pa zato potrebe za njim više zavise od tjelesne mase nego metaboličkih procesa.

Vitamin A je neophodan za rast koštanih i svih drugih ćelija i tkiva u organizma. Učestvuje u stvaranju, zaštiti i regeneraciji epitela kože i sluzokože, u reprodukciji.

 

 

 

Usporava starenje, reguliše lučenje znojnih i lojnih žlijezda, podstiče sintezu kolagena i poboljšava čvrstinu kože, a značajan je i za dobar imunitet. Vitamin A se zove i “antiinfektivni vitamin”. Zbog antioksidativnog dejstva su u toku proučavanja njegove uloge u zaštiti od nekih malignih bolesti.

Kada je unos masti odgovarajući apsorbuje se oko 80 posto ovog vitamina u sastavu hilomikrona do jetre gdje se skladišti. Zalihe u fiziološkim uslovima iznose šest mjeseci do jedne godine.

Usljed njihovog iscrpljivanja kod dužeg nedovoljnog unosa hranom vitamina ili njegovih provitamina – karotena, ili kao posljedica poremećaja u apsorpciji ili metabolizmu, nastaje avitaminoza vitamina A.

Zbog nedostatka ovog vitamina dolazi do poremećaja u regeneraciji rodopsina i zbog toga slabog vida u sumrak i pri slaboj svjetlosti. Osim na očima dolazi i do promjena na koži koja postaje suha, gruba, perutava, neelastična. Kosa gubi sjaj, lomi se i opada.

 

 

 

 

Kod prekomjernog unosa vitamina A koža ogrubi, nastaje mučnina, povraćanje, slabost, glavobolja, mršavljenje, bolovi u mišićima i zglobovima, oštećenje jetre. Primjena visokih doza vitamina A je posebno rizična tokom trudnoće jer može imati negativan uticaj na plod.

Da bi se održavao optmalni status vitamina A u organizmu i tako prevenirao deficit, ali i obezbijedile potrebne rezerve vitamina A, neophodno je voditi računa o unosu preporučenih količina. Koje su to količine zavisi od više faktora, a to su uzrast, tjelesna masa, metaboličke aktivnosti i kod žena posebna fiziološka stanja kao što su trudnoća i dojenje.

 

 

 

 

Dobri nutritivni izvori vitamina A životinjskog porijekla su jetra, maslac, mlijeko, masne ribe, riblje ulje, žumance.

Među namirnicama biljnog porijekla se nalaze dobri izvori betakarotena. To su zeleno lisnato povrće (španać, kupus, brokoli, blitva, zelena salata). Što je zeleno lisnato povrće tamnije, sadrži više beta karotena. Međutim, žuto-narandžasto povrće i voće kao što su mrkva, dinja, bundeva, kajsija, narandža, mandarina, krompir su bolji izvori beta karotena nego zeleno lisnato povrće.

 

 

 

 

Važno je napomenuti da je za dobru apsorpciju vitamina A i beta karotena neophodno prisustvo masti u ishrani (10 g dnevno). Prema Evropskoj agenciji za bezbjednost hrane, preporučeni unos vitamina A za žene je 700µg/dan, dok je za muškarce 900µg/dan. Tokom trudnoće preporučen je unos od 770µg/dan, a tokom dojenja 1300µg/dan. Preporuka je da suplementi vitamina A budu od provitamina!

 3,888 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *