Upaljen alarm, stiže ogromna promjena, prijete poplave. Evo gdje će biti najgore

Upaljen alarm, stiže ogromna promjena, prijete poplave. Evo gdje će biti najgore

DANAS će glavno obilježje vremena biti jačanje vjetra te daljnji porast valovitosti mora i temperature zraka, a samo će ponegdje biti i kiše.

Od nedjelje do utorka će biti prilično vjetrovito, osobito na Jadranu i područjima uz njega, gdje će biti i često obilne kiše, zbog čega je DHMZ, osim uobičajenih upozorenja na opasne vremenske pojave, objavio i posebno priopćenje.

Od srijede postoji velika vjerojatnost smirivanja vremena, barem kratkotrajnog, prognozira Zoran Vakula za HRT.

 

 

 

Danas relativno toplo, ali i vjetrovito

Iznadprosječna toplina danas će najizraženija biti u Slavoniji, Baranji i Srijemu, gdje će najviša dnevna temperatura zraka ponegdje biti i oko 25 °C. Prevladavat će sunčano, uz slab i umjeren južni i jugozapadni vjetar koji će poslijepodne biti i jači.

U središnjoj Hrvatskoj malo oblačnije i vjetrovitije nego na istoku. Bit će djelomice sunčano, a uz promjenljivu naoblaku rijetko može pasti i koja kap kiše, uglavnom u najzapadnijim krajevima prema kraju dana. Zapuhat će umjeren jugozapadnjak, nerijetko s jakim udarima.

 

 

 

U gorju i na sjevernom Jadranu umjereno do pretežno oblačno, mjestimice s kišom, osobito na širem riječkom području, gdje može i zagrmjeti. Bit će još vjetrovitije nego u petak, uz umjeren i jak južni vjetar i jugo, mjestimice i s olujnim udarima, te umjereno valovito i valovito more. Temperatura zraka na sjevernom Jadranu uglavnom između 16 i 21 °C, a u gorskim predjelima 13 i 18 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije djelomice sunčano, a uz ponegdje više oblaka bit će i malo kiše, većinom u unutrašnjosti Dalmacije. Puhat će umjereno i jako jugo, ponegdje i vrlo jako uz olujne udare, osobito prema kraju subote kad će more biti valovito i jače valovito. Temperatura zraka ujutro od 13 °C u unutrašnjosti do 18 °C na obali, a najviša dnevna od 21 do 24 °C.

Podjednaka temperatura i na jugu Hrvatske, uz promjenljivu naoblaku. Mjestimice kiša, pa i u obliku pljuska, pogotovo duž obale. Puhat će umjereno i jako jugo, prema večeri i jače, s još češćim olujnim udarima te uz sve valovitije more.

 

 

 

Upaljen meteoalarm

Za danas je za područje cijele obale izdan žuti alarm zbog jakog juga.

 

 

Od nedjelje do utorka – vjetrovito, relativno toplo, ponegdje obilna kiša

I u danima koji slijede na kopnu će se nastaviti razmjerno toplo, a do utorka će povremeno biti kiše. Najkišovitije, uz obilnu oborinu, bit će u gorskim predjelima i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje su moguće i lokalne bujične poplave. U srijedu smirivanje – barem nakratko. Puhat će umjeren i jak jugozapadni i južni te jugoistočni vjetar koji će u srijedu oslabjeti.

Na Jadranu će vrijeme od nedjelje do utorka biti još nepovoljnije nego u subotu. I to ne samo zbog jakog i olujnog juga te velikih valova koji mogu poplavljivati obalu nego i zbog često obilne kiše i nevera. Jedino se temperatura zraka neće znatno mijenjati te će i dalje biti razmjerno toplo. U srijedu smirivanje, a zatim bi ponovno moglo biti kiše i jačeg juga.

Zbog drastične promjene vremena, Državni hidrometeorološki zavod objavio je posebno priopćenje i upozorenje za idućih nekoliko dana.

Zbog doline u polju geopotencijala koja će se spustiti sa sjevera Europe duboko u Sredozemlje, čak do Afrike, nad naše će predjele idućih nekoliko dana pritjecati izrazito vlažan, topao i nestabilan zrak u kojem će biti i povećana koncentracija pijeska, piše DHMZ.

 

 

 

Blatna i obilna kiša

Kiša, ponegdje blatna, bit će češća i obilnija na Jadranu i u gorskim predjelima. Obilnija oborina je na širem riječkom području moguća već danas, ali u nedjelju, ponedjeljak i utorak velike količine kiše bit će duž većeg dijela Jadrana, u gorskom području te unutrašnjosti Dalmacije. Tih dana u 24 sata može lokalno pasti i više od 70 litara kiše po četvornom metru, no važno je naglasiti da u razdoblju od nedjelje do utorka ukupna količina oborine ponegdje može biti veća od srednje mjesečne. Dakle, na pojedinim lokalitetima može pasti i više od 200 litara po četvornom metru. Povremene će kiše biti i u sjevernim kopnenim krajevima, no ne tako obilne kao na Jadranu i u gorju.

Obilna oborina koja će pasti u kratko vrijeme, u obliku izraženih pljuskova praćenih grmljavinom, može mjestimice izazvati bujične poplave na području uz Jadransko more i zaleđu, što uključuje Gorski kotar, Liku i dalmatinsko zaleđe.

 

 

 

Prijete poplave

Prognozirana oborina će utjecati na povišenje vodostaja na gornjim dijelovima sliva Kupe već tijekom nedjelje, a primjerice vodostaji u selu Kupa bi tijekom noći na ponedjeljak mogli dosegnuti redovne mjere obrane od poplava. Maksimalni vodostaji Kupe i Korane u Karlovcu se očekuju u ponedjeljak, 29. listopada, u večernjim satima, no ne bi trebali dosegnuti mjere obrane od poplava.

Vodostaji rijeke Save će rasti tijekom vikenda uslijed prognoziranih obilnih oborina u slovenskom dijelu sliva. Vrh vodnog vala iz Slovenije očekuje se na hidrološkoj postaji Drenje Brdovečko tijekom utorka poslijepodne kada vodostaji mogu dosegnuti redovne mjere obrane od poplava. Sve promjene u hidrološkim prognozama će se pravovremeno dopunjavati.

 

 

 

Moguć i nestanak struje

Uslijed izražene grmljavinske aktivnosti mogući su i kraći prekidi u opskrbi električne energije.

Osim na obilnu oborinu, važno je upozoriti i na jak i olujan, na moru i u gorju i orkanski vjetar. Jugo i južni vjetar će jačati i u nedjelju duž većeg dijela Jadrana biti olujno (brzina veća od 17 m/s), a u ponedjeljak i orkansko (brzina veća od 33 m/s). Olujnog vjetra, većinom jugozapadnog, bit će u višem gorju već od danas, a u ponedjeljak će također biti dosegnute i orkanske brzine. Zbog duljeg razdoblja s tako jakim vjetrom posebno će trebati pripaziti prilikom boravljenja i obavljanja radova na otvorenom pa se preporučuje slijediti upute nadležnih službi. Uz izrazito vjetrovito vrijeme, bit će teškoća u kopnenom i pomorskom prometu. U utorak se očekuje slabljenje vjetra.

Također, uslijed premještanja duboke ciklone, odnosno središta niskog tlaka zraka, olujnog vjetra, visokih valova (valovito i jače valovito, ponegdje i uzburkano more) i obilne oborine, mogući su problemi u pojedinim uvalama i lukama.

 

 

 

 

 

index.hr

 924 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *