ULJE ORIGANA JE NAJTRAŽENIJI PRIRODNI LIJEK – UNIŠTAVA 30 VRSTA BAKTERIJA

ULJE ORIGANA JE NAJTRAŽENIJI PRIRODNI LIJEK  – UNIŠTAVA 30 VRSTA BAKTERIJA

 

 

Ulje divljeg origana vijekovima je jedan od najtraženijih prirodnih lijekova za razne zdravstvene tegobe. Njegova ljekovita svojstva bila su poznata još i u doba drevnih Grka, a otac medicine Hipokrat često ga je koristio kao antiseptik.

 

 

 

Ovo moćno ulje smatra se jednim od najsnažnijih prirodnih antibiotika, a zbog njegove jačine treba biti oprezan kod unutrašnje ili vanjske primjene i uvijek ga je potrebno miješati sa drugim jestivim uljima. U nastavku pročitajte više o ljekovitim svojstvima ulja divljeg origana.

 

 

 

EFIKASNO U BORBI PROTIV BAKTERIJSKIH I GLJIVIČNIH INFEKCIJA

Mnoge studije dokazale su da ulje divljeg origana ima snažna antibakterijska svojstva pa je zbog toga efikasan saveznik u borbi protiv čak 30 vrtsta bakterija, uključujući E. coli, koja mnogima stvara velike zdravstvene probleme.

Jednako je uspješan u saniranju gljivičnih infekcija. Često ga koriste ljudi koji imaju atletsko stopalo ili pak gljivice na noktima. Prilikom vanjske upotrebe ulja divljeg origana potrebno ga je miješati s drugim jestivim uljem, baš kao i prilikom unutarašnje upotrebe.

 

 

 

 

POMAŽE KOD PROBLEMA S PROBAVOM

Bez dobre probave nema dobrog zdravlja. Ulje divljeg origana stimuliše protok žuči u probavni sistem i tako poboljšava sam proces probave. Smanjuje stvaranje gasova i pomaže u regulaciji želučane kiseline.

 

 

 

UBLAŽAVA POSLJEDICE KOŽNIH BOLESTI

Mnoge osobe koje imaju psorijazu ili ekcem spas su pronašle u ovom ulju. Važno je napomenuti kako je ono u koncentriranom obliku “vruće” ulje, pa se ne smije koristiti samo jer može izazvati crvenilo ili iritaciju.

Kada su u pitanju kožna oboljenja, ono se miješa s uljem jojobe, kokosovim ili maslinovim uljem i prije korištenja na većem dijelu tijela prvo testira na komadiću kože. Ako nakon upotrebe nema posljedica poput osjećaja peckanja, svrbeža, osipa ili bilo kakve druge iritacije, onda ga možete i dalje koristiti, pišu Nezavisne.com.

 

 

OLAKŠAVA MENSTRUALNE TEGOBE

Tradicionalno se ulje origana koristi prilikom bolnih, ali i kod neredovnih menstruacija. Spada u grupu biljnih proizvoda koji stimulišu protok krvi u područje zdjelice i izaziva kontrakcije materice.

Upravo se zbog toga korištenje ovog ulja ne preporučuje trudnicama, ali korištenje klasičnog sušenog origana u obliku začina za jelo ne predstavlja nikakav problem.

 

 

 

UBLAŽAVA RESPIRATORNE PROBLEME

Istraživanja su pokazala da je ulje efikasno kod bronhitisa, astme i respiratornih problema izazvanih gripom ili prehladom.

Karvakrol, jedan od njegovih glavnih sastojaka, bori se protiv infektivnih organizama u infekcijama gornjih disajnih puteva, ali pomoći će i kod infekcije donjeg dijela respiratornog sistema.

Ima blagi sedativni učinak kod respiratornih problema izazvanih alergijama i ublažava reakciju tijela na alergene.

 

 

 

ŠTITI OD KARDIOVASKULARNIH BOLESTI

Zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima štiti srce i krvne sudove od štete koju im nanose slobodni radikali.

Oni napadaju ćelije tijela, a suprotstavljaju im se upravo antioksidansi. Smanjuje loš holesterol i sprečava taloženje masti u organizmu.

Takođe, magnezijum, cink, vitamin C, vitamin E, željezo, kalcijum, mangan, niacin su važni nutrijenti koji se nalaze u ulju divljeg origana.

 

 

 

 

 

 

HAYAT

 2,003 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *