Ukoliko se u Austriji uvede obavezna vakcinacija, 3G pravilo bi ostalo na radnom mjestu

Ukoliko se u Austriji uvede obavezna vakcinacija, 3G pravilo bi ostalo na radnom mjestu

Uvedeno 3G pravilo od oktobra prošle godine na radnom mjestu ostaje na snazi ukoliko se uvede veće dugo najavljivano obavezno cjepljenje u Austriji. Ovu informaciju potvrdio je danas glasnogovornik Ministarstva rada Republike Austrije dodavši da se njihov stav nije promijenio.

Prema tome, 2G pravilo na radnom mjestu nije izvedivo iz više razloga čemu se protivi radna komora AK i gospodarska komora WKÖ.

 

 

 

Austrija: 3G pravilo ostaje na radnom mjestu ukoliko se uvede obavezno cijepljenje

 

Radna komora (AK) ne vjeruje u proširenje 2G regulative na radno mjesto. Obveza koja se izriče je upravna obveza koja bi također trebala biti sankcionirana po upravnom pravu, odnosno novčanim kaznama. Međutim, 2G obveza na radnom mjestu bila bi “izuzetno teška sankcija” jer bi ljude lišila sredstava za život tako što bi ih isključila iz radnog života, rekao je glasnogovornik AK-a za APA u četvrtak. Austrijski savez sindikata (ÖGB) rekao je APA-i u četvrtak: “Ništa se nije promijenilo u našem stavu o 3G na radnom mjestu“.

Gospodarska komora (WKÖ) smatra da je 3G na radnom mjestu “jedini praktičan način” za održavanje gospodarstva i pružanje zaštite od koronavirusa u firmama. Uredba o 2G-u mnogim bi zaposlenicima oduzela prihode, a firme bi morale ostati bez potrebnih zaposlenika.

Korak dalje otišao je gradski vijećnik grada Beča Dominik Neppa kazavši da je 2G pravilo praktično “nenadmašna smisao idiotizma“, a slično govori Reinhard Rangthaler koji je rekao da je uvođenje 2G pravila nevjerovatna uvreda za ljudska prava.

 674 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *