UDARNO – Američke zdravstvene vlasti su odjednom pronašle vezu između bustera i moždanih udara – pokreću istragu

UDARNO – Američke zdravstvene vlasti su odjednom pronašle vezu između bustera i moždanih udara – pokreću istragu

Čini se da se upravo ostvaruje još jedna teorija o kojoj smo pisali dugo na našem portalu. Ona o tome da cjepiva uzrokuju moždane i srčane udare. Danas tijekom noći po našem vremenu Američke zdravstvene vlasti objavile su iznenada i sasvim neočekivano da su pronašle potencijalnu uzročnu vezu između Pfizerovih boostera protiv Covida 19 i moždanih udara kod osoba iznad 65 godina. CDC je također objavio da pokreću istragu.

14. Januara (Reuters) – Američki sigurnosni nadzorni sustav za cjepiva objavio je da bi ažurirana vakcina za COVID-19 američkog proizvođača lijekova Pfizer Inc i njemačkog partnera BioNTecha mogla biti povezana s vrstom moždanog udara kod starijih osoba, prema preliminarnim podacima koje su analizirale Američke zdravstvene vlasti.

 

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Uprava za hranu i lijekove (FDA) rekli su u petak da je CDC baza podataka o cjepivima otkrila mogući sigurnosni problem u kojem ljudi stariji od 65 godina imaju veću vjerojatnost da će imati ishemijski moždani udar 21 dan nakon primanja dvovalentne injekcije Pfizer/BioNTech, u usporedbi s danima 22-44.

FDA i CDC rekli su da druge velike studije, CDC-ov sustav prijavljivanja nuspojava cjepiva, baze podataka drugih zemalja i baze podataka Pfizer-BioNTecha nisu označile ovaj sigurnosni problem, dodajući da je potrebno dodatno istraživanje.

“Iako ukupni podaci trenutno sugeriraju da je vrlo malo vjerojatno da signal u VSD-u (Vaccine Safety Datalink) predstavlja pravi klinički rizik, vjerujemo da je važno podijeliti ovu informaciju s javnošću”, rekle su zdravstvene vlasti.

Pfizer i BioNTech izjavili su u priopćenju da su upoznati s ograničenim izvješćima o ishemijskim moždanim udarima kod osoba starijih od 65 godina nakon cijepljenja s njihovom ažuriranom vakcinom.

“Ni Pfizer i BioNTech ni CDC ili FDA nisu primijetili slične nalaze u brojnim drugim sustavima praćenja u SAD-u i globalno i nema dokaza koji bi zaključili da je ishemijski moždani udar povezan s upotrebom cjepiva protiv COVID-19 tih kompanija”, dodane tvrtke.

Ovaj sigurnosni problem nije identificiran s Moderninom (MRNA.O) bivalentnom vakcinom, a CDC i FDA i dalje preporučuju da svi u dobi od 6 mjeseci i stariji budu u toku s cijepljenjem protiv COVID-19.

Izvor: reuters.com

logicno

 1,384 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *