U NORVEŠKOJ REKORDNE STOPE PREHLADE UPRKOS ŠIROKO RASPROSTRANJENIM “PELCOVANJIMA” (IZVJEŠTAJ)

U NORVEŠKOJ REKORDNE STOPE PREHLADE UPRKOS ŠIROKO RASPROSTRANJENIM “PELCOVANJIMA” (IZVJEŠTAJ)

U poslednja 24 sata u Norveškoj je registrovano 1.796 infekcija COVID-19, što je najveći broj od početka pandemije, izvestio je 1. septembra Norveški sistem nadzora nad zaraznim bolestima (MSIS).

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Stope zaraze tri puta veće od ranije predviđenih već su stavile u zastoj norveške planove za ponovno otvaranje u cilju povećanja stope vakcinacije. Do sada je Norveška uspela da u potpunosti vakciniše 56,4 odsto od svojih 5,3 miliona stanovnika.

Prethodni vrhunac bio je 1.552 nova slučaja i registrovan je prošlog petka, 27. avgusta.

U međuvremenu, raste i broj hospitalizacija. U utorak je 89 pacijenata sa COVID-om primljeno u bolnice širom Norveške, uključujući respiratorne tretmane i jedinice za intenzivnu negu, što je povećanje od deset pacijenata u odnosu na prethodni dan. Stoga je broj hospitalizovanih pacijenata najveći od 26. maja, javila je nacionalna televizija NRK.

Pregled stope infekcija u Skandinaviji pokazuje da je norveška sedmodnevna stopa infekcije porasla sa 11 na 23,1 na 100.000 stanovnika, stavljajući zemlju iznad Finske, Danske i Islanda u roku od jedne sedmice.

„Dostigli smo jedan od najviših nivoa u Severnoj Evropi kada je u pitanju infekcija po glavi stanovnika u Norveškoj. To je novo i posledica je činjenice da smo poslednjih nedelja, ne samo poslednje nedelje, naglo porasli“, rekao je pomoćnik direktora zdravstva Espen Nakstad, upozoravajući da bi se nepovoljna situacija mogla pogoršati.

Istakao je da je zarazna vrsta Delta sada dominantna u zemlji i da ljudi imaju tendenciju da imaju više društvenih kontakata nego ranije u pandemiji. Kako je istakao list Verdens Gang, stope infekcije su sada tri puta veće nego što je Nacionalni institut za javno zdravlje (FHI) izračunao u svojim modelima.

„Veliko je pitanje koliko ozbiljnih slučajeva bolesti imamo kada je infekcija u porastu kao što je sada. Mislim da ćemo u bliskoj budućnosti dobiti trocifren broj hospitalizovanih pacijenata, više od stotinu u isto vreme. Ali se nadam da nećemo dostići isti nivo kao prošle zime kada smo imali treći talas infekcije“, rekao je Nakstad.

Visoke stope infekcije već su uticale na plan ponovnog otvaranja Norveške.

„Za sada je ponovno otvaranje stavljeno na čekanje kako bi se moglo izvršiti više vakcinacija, a vlada će uskoro zauzeti stav o ovome u celini“, rekao je Nakstad.

Do sada je Norveška uspela da u potpunosti vakciniše 56,4 odsto od svojih 5,3 miliona stanovnika. Norveška trenutno istražuje mogućnosti da se da treća doza vakcine onima sa oslabljenim imunim sistemom, kao i da se vakcinišu deca od 12-15 godina.

Pomoćnik direktora zdravlja Espen Rostrup Nakstad rekao je da je cilj vakcinisati 90% svih kojima se ponudi vakcina. On je priznao da, iako je takozvani imunitet stada nemoguć, to će ograničiti učestalost ozbiljnih bolesti i hospitalizacija.

Prema nedavnom istraživanju MSIS-a Nacionalnog instituta za javno zdravlje, do sada je potvrđeno da je inficirano 160.174 Norvežana, dok je ukupno 814 Norvežana umrlo od COVID-19. Oko 58,5 odsto svih smrtnih slučajeva ima 80 i više godina. U starosnoj grupi ispod 50 godina prijavljeno je samo 17 smrtnih slučajeva.

Norveški izveštaj: https://www.nrk.no/norge/1796-nye-koronasmittede-registrert-siste-dogn-1.15631856

Nulta Tačka/InfoWars

 1,144 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *