U glavi tuša se krije opasna bakterija, evo kako ćete je uništiti!

U glavi tuša se krije opasna bakterija, evo kako ćete je uništiti!

Sigurno ste bili ubeđeni da od kupatila nema čistijeg i bezbjednijeg mjesta u vašem domu. Međutim, neke od najopasnijih bakterija nalaze se upravo u vašem tušu.

 

https://aura.ba/wp-content/uploads/2018/10/364-tus.jpg

Potencijalno štetni organizmi, poznati kao mikobakterije, mogu živjeti u vašem tušu. Istraživači su otkrili da se u glavi tuša nalazi mikobakterija koja može ozbiljno da ugrozi vaše zdravlje. Neke od ovih bakterija mogu uzrokovati probleme s plućima, piše Health Line.

– Dovoljno je disati ispod tuša, a bakterije udisanjem mogu da uđu u pluća – objašnjava dr. Barbara Keber, direktorka odjeljenja opšte prakse bolnici Glen Kouv u Njuvelu. Pritisak i topota vode u tušu čine ga idealnim za eksploziju bakterija.

 

 

 

 

Istraživanje je provedeno u 656 domaćinstava u Evropi i Americi, a pronađena je pomenuta mikobakterija. Ustanovljeno je da ovaj sićušni organizam češće obitava u glavama tuševa koji vodu crpe iz komunalnih slavina i na područjima gde je čest oblik bakterijskih upala pluća, što ukazuje na mogućnost da upravo ovaj oblik bakterije prenosi zarazu.

Simptomi infekcije pluća zaraženih ovom bakterijom uključuju hronični ili ponavljajući kašalj, gubitak težine, temperaturu i gubitak energije. Ono što je iznenadilo jeste da su metalni tuševi sadržavali više mikobakterija od plastičnih.

Iako ste vjerovatno u iskušenju da odmah očistite tuš, Keber kaže kako ne bi trebalo baš previše plašiti, jer šanse da dobijete upalu pluća zbog ove bakterije i nisu tako velike. Činjenica je da se većina ljudi vjerovatno neće razboljeti od mikobakterija u tuševima, ali postoji osjetljiviji dio populacije koji mora biti oprezniji.

 

 

 

– Osobe koje imaju slabiji imunološki sistem imaju veći rizik za infekciju – rekao je specijalist za plućne bolesti Len Horovic. Srećom, infekcije uzrokovane mikobakterijama su izlječive. Zbog toga poduzmite preventivne mjere i redovno čistite svoj tuš i zamijenite kada je to potrebno.

Jednostavno i jeftino ga možete očistiti tako što ćete ga potopiti u rastvor alkoholnog sirćeta i vode. Alkoholno sirće inače djeluje antibakterijski. Međutim, postoje još neke stvari u kući na koje treba obratiti pažnju.

 

 

 

– Sunđeri i krpe su također problematične. Aparati za kafu su isto tako pogodno mesto za razvoj bakterija i povremeno ih treba očistiti rastvorom sirćeta i vode – rekla je Keber i dodala kako redovno morate čistiti i svoj daljinski upravljač i sve površine u vašem kupatilu.

 1,250 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *