DANCI OD SEPTEMBRA UKIDAJU SVE MJERE

DANCI OD SEPTEMBRA UKIDAJU SVE MJERE

Danska vlada je donela odluku i prestaje sa kategorisanjem virusa kao “društveno kritičnu bolest”, izjavivši da ga ima pod kontrolom. Odluka znači napuštanje pravne osnove ograničenja i njihovo ukidanje od Septembra.

“Epidemija je pod kontrolom, imamo rekordno visoke stope vakcinacije”, rekli su danski zdravstveni zvaničnici u saopštenju u petak. Danska vlada je izjavila da imaju pozitivne rezultate njihovih mera „jake kontrole epidemije“, posebna pravila koja su uvedena za borbu protiv smrtonosnog virusa više neće biti na snazi od 10. septembra, prema zvaničnom saopštenju.

 

 

 

Uskoro okončana klasifikacija Covid-a kao kritične društvene pretnje, omogućila je vlastima da nametnu takva ograničenja kao što su obavezno nošenje maski i zahtevi o “coronapass“(potvrda o primljenim vakcinama), kao i zabrana masovnih okupljanja u zemlji.

„Vlada je obećala da se neće držati mera duže nego što je to bilo potrebno, i evo nas sada“, navodi se u saopštenju i dodaje da neće biti potrebni posebni zahtevi čak ni za velike javne događaje, a ni u pogledu pristupa zemlji i noćnom zivotu.

Međutim, vlasti su zadržale pravo da pojačaju ograničenja vezana za Covid „ako pandemija ponovo ugrozi važne funkcije u društvu“.

“Naporan posao nije završen, a pogled u svet pokazuje zašto moramo i dalje biti na oprezu”, napisao je danski ministar zdravlja Magnus Heunicke na Twitter-u, hvaleći i “upravljanje epidemijom” u svojoj zemlji.

Danska je bila među prvim državama koje su se našle pod ograničenjima vezanim za pandemiju kada je njen parlament usvojio izvršnu uredbu kojom se bolest klasifikuje kao kritična pretnja društvu u martu 2020.

Tada je uvedeno delimično zatvaranje, sa tim da su nova pravila kasnije dodata, opušteno i pojačano tokom pandemije. Do kraja avgusta više od 70% stanovništva zemlje bilo je potpuno vakcinisano. U Danskoj je registrovano više od 342.000 slučajeva virusa, od čega je umrlo preko 2.500 ljudi.

Zvanična izjava Danskog ministra zdravlja: https://sum.dk/nyheder/2021/august/regeringen-planlaegger-ikke-at-forlaenge-kategorisering-af-covid-19-som-samfundskritisk-sygdom

 

 

 

 

Nulta Tačka/RT

 1,599 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *