TOTALNO LUDILO! U HOLANDIJI JE POTREBNA KOVID PROPUSNICA ZA ODLAZAK U TOALET KAFIĆA, U SLOVENIJI POTVRDA ČAK I ZA RAD OD KUĆE

TOTALNO LUDILO! U HOLANDIJI JE POTREBNA KOVID PROPUSNICA ZA ODLAZAK U TOALET KAFIĆA, U SLOVENIJI POTVRDA ČAK I ZA RAD OD KUĆE

Holandija:

Iako su Holandske vlasti prošle nedelje ukinule neka ograničenja, zato postoje zahtevi za dokaz o vakcinaciji prilikom ulaska u barove, restorane itd..

U holandskim barovima i restoranima kovid-propusnica nije potrebna ako želite da jedete i pijete na terasama lokala, ali ako želite da odete do toaleta moraćete da imate propusnicu tj. dokaz o primljenim vakcinama, saopštilo je holandsko Ministrastvo zdravlja.

“Ako želite da koristite toalet, moraćete da pokažete svoj kod”, navelo je ministarstvo i podsetilo da je QR kod koji potvrđuje da je osoba vakcinisana obavezan za sve građane starije od 13. godine.

Holandski premijer Mark Rute nedavno je izjavio da nije dobra ideja praviti izuzetak za mušterije koje sede na terasama kafea, jer će ljudi neizbežno morati da uđu da plate račun ili da odu u toalet.

“Vlada je htela da kovid propusnica bude prisutna svuda u ugostiteljstvu”, izjavio je Frans presu neimenovni zvaničnik holandskog Ministarstva zdravlja, koji je dodao da to ne treba da smeta ljudima koji žele više slobode.

 

 

 

 

Slovenija:

Da bi radili od kuće u Sloveniji, biće vam potrebna covid-potvrda. Ministarstvo rada Slovenije je potvrdilo ovu odluku, da čak i oni koji obavljaju posao od svoje kuće, moraju imati dokaz o primljenim vakcinama.

Ministarstvo rada sada je pojasnilo da od obaveze da dostave potvrdu o vakcinaciji, preležanom kovidu ili negativan test nisu oslobođeni ni oni koji rade od kuće, objavila je televizija N1.

Ako zaposleni koji rade od kuće nemaju covid-pasoš, moraju se testirati brzim antigenskim testom za samotestiranje najmanje jednom nedeljno, a nakon toga poslodavcu moraju poslati potvrdu na kojoj se nalazi datum testiranja, rezultat testa i potpis.

Ako zaposleni to ne uradi smatra se da je prekršio obaveze koje proizlaze iz radnog odnosa i poslodavac ga može kazniti u skladu sa Zakonom o radnim odnosima, objasnili su iz ministarstva rada Slovenije.

Slovenački ugostitelji su u otvorenom pismu vladi zatražili ukidanje obavezujućih covid-pasoša. Jer su u Sloveniji one zahtevaju čak i za bašte lokala.

Sindikat zaposlenih u ugostiteljstvu navodi uz to da je vlada za kontrolu covid-propusnica svojom odlukom zadužila ugostitelje, što oni ne mogu da ispune jer se već duže vreme suočavaju sa kritičnim nedostatkom zaposlenih. U pismu navode da zbog krize koja je pogodila taj sektor u pandemiji ugostiteljski radnici sve više prelaze u druga zanimanja.


Sindikat ugostitelja naveo je da podržava zahtev policijskog sindikata da ustavnost novih pravila proveri Ustavni sud.

Sindikat policajaca Slovenije saopštio je da je inicijativu Ustavnom sudu podneo zbog toga što su vladinim protokolom vakcinacija ili preležani covid uslov da se zadrži radni odnos. Nastavak takve “nedopustive prakse” mogao bi dovesti i do udara na druga ljudska prava i osnovne slobode, čije bi žrtve mogli postati svi građani, tvrde u policijskom sindikatu, prenosi 021.

Vlada Slovenije je prošle nedelje objavila odluku prema kojoj će svi državni službenici, osim onih koji to ne mogu iz dokazanih medicinskih razloga, morati da se vakcinišu protiv covid-a kako bi ostali na svojim radnim mestima, a prvu dozu moraju da prime do kraja septembra.

 

 

 

 

Nulta Tačka/021

 982 total views,  4 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *