TEŽAK UDARAC ZA TIRANIJU U ČEŠKOJ! VRHOVNI SUD ČEŠKE JE DONIO ODLUKU DA VLADA IMA SEDAM DANA DA UKINE KOVID AUSVAJSE

TEŽAK UDARAC ZA TIRANIJU U ČEŠKOJ! VRHOVNI SUD ČEŠKE JE DONIO ODLUKU DA VLADA IMA SEDAM DANA DA UKINE KOVID AUSVAJSE

Vrhovni upravni sud zadao je još jedan težak udarac merama Ministarstva zdravlja kojima se ograničava rad ugostiteljskih objekata u borbi protiv pandemije korona virusa. On je ukinuo vanrednu meru po kojoj je osobama bez obavljene vakcinacije ili posle bolesti zabranjen ulazak u ugostiteljske objekte, klubove, ali i u kratkotrajni smeštaj.

Sudije su meru od 29. decembra 2021. ostavile na snazi još nedelju dana, nakon čega bi ona prestala da važi.

Prema rečima predsednika Senata NSS Petra Mikeša, Ministarstvo koje je ograničilo usluge nije imalo podršku u zakonu o pandemiji.

„Ministarstvo nema podršku za ograničavanje ove vrste smeštaja u takozvanom zakonu o pandemiji, osim ako se radi o tehničkoj meri, kao što je korišćenje dezinfekcije. Ministarstvo bi moglo da ograniči njihove aktivnosti samo u skladu sa Zakonom o zaštiti javnog zdravlja, ali samo na osobe za koje se sumnja da su zaražene“, objasnio je Mikeš i dodao da ne može svako biti osumnjičen za infekciju. Ovo bi bilo zamislivo samo u situaciji kada bi u celoj Češkoj bilo proglašeno stanje epidemije.

 

KRAJ! VRHOVNI SUD ČEŠKE DONEO ODLUKU! VLADA IMA NEDELJU DANA DA UKINE KOVID PROPUSNICE

 

Međutim, mera ne može imati za cilj da indirektno natera građane da se vakcinišu
Sudija NSS Petr Mikeš

 

 

 

Država ne sme da tera ljude na vakcinaciju

Sud je takođe ukazao, pozivajući se na argumentaciju ministarstva, da cilj ove mere ne može biti da se građani nateraju na vakcinaciju, koja je dobrovoljna.

„Međutim, ne može biti namera da se građani indirektno nateraju da se vakcinišu. Time bi dobrovoljna vakcinacija postala obavezna kroz hitnu meru vakcinacije, jer nevakcinisani ljudi ne bi imali drugog izbora nego da se vakcinišu ako žele normalno da žive“, naglasio je Mikeš.

Roku od jedne sedmice, koji je sada stupio na snagu, sud je pristupio s obzirom na aktuelnu epidemijsku situaciju, koja je, prema presudi, u rukama izvršne, a ne sudske vlasti.

 

 

 

Tri moguća scenarija

„Ministarstvo ima tri opcije prema sadašnjem zakonodavstvu. Ili procenite situaciju tako da je situacija toliko loša da se svi mogu smatrati nosiocima virusa, ili se obratite vladi da proglasi vanredno stanje. I naravno postoji mogućnost da se ova oblast ostavi bez regulacije“, rekao je Mikeš.

„Prema sadašnjem zakonu o pandemiji, Ministarstvo zdravlja bi moglo da donese sličan propis samo ako su ispunjeni uslovi iz Zakona o zaštiti zdravlja ljudi. Stoga bi morali da navedu i dokažu da svako u Češkoj može biti osumnjičen za infekciju. Ako ovi uslovi nisu ispunjeni, onda je na Vladi da odluči da li može ili ne može da se nosi sa pandemijom bez ove uredbe, a ako se ispune drugi uslovi, to je razlog da se proglasi vanredno stanje i donese sličan propis kroz vladine krizne mere“, dodao je Mikeš.

 

 

 

Valek: Amandman na zakon o pandemiji bi to dozvolio

Ministar zdravlja Vlastimil Valek prvo je nameravao da prokomentariše presudu na vladinoj konferenciji za novinare. On je, međutim, na plenarnoj sednici Predstavničkog doma, koja se bavi izmenom zakona o pandemiji, prokomentarisao tu presudu, i zbog čega je potrebno usvojiti standard. Poslanici SPD-a komplikuju raspravu opstrukcijom.

Prema Valekovim rečima, do sadašnje situacije ne bi došlo da je izmena zakona o pandemiji već primenjena. „Ova mera bi bila neprikosnovena“, rekao je Valek na plenarnoj sednici.

Na zahtev redakcije Prava, Valek je razdraženo reagovao. „Ne možete“, odgovorio je primetno neraspoloženi ministar na pitanje novinara da li može da postavi pitanje. On je, međutim, već u subotu za Novosti rekao da je u Češkoj u pitanju ulazak u restorane za nevakcinisane.

 

 

 

Sud se bavi i drugim tužbama

Sud je poništio meru na osnovu tužbe žene iz Brna. Ukinutim odredbama zabranjuje se korisnicima da ulaze u ugostiteljske objekte, muzičke, plesne, i slične društvene klubove i diskoteke, kazina i igraonice, i da koriste usluge kratkotrajnog i rekreativnog smeštaja ako ne ispunjavaju uslove koje ministarstvo opisuje kao tzv. infektivnost. Ovi uslovi su ili potpuna vakcinacija ili preležana covid-19 infekcija u poslednjih 180 dana. Samo izuzetno je moguće ući u objekte sa PCR testom.

NSS već ima na stolu i druge tužbe o merama koje su na snazi, a moguće je da će ih iz sličnih razloga ukinuti.

 

 

 

 

Nulta Tačka/Novinky

 898 total views,  4 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *