Terapeutski značaj vode

Terapeutski značaj vode

Slikovni rezultat za voda terapija

Terapeutski značaj vode

 

Pokreti tijela u vodi su se pokazali kao najefikasniji način oporavka i osvježenja duha i tijela.

Sam boravak u vodi umanjuje osjećaj bola što omogućava bolju pokretljivost, a samim tim i brže i bolje rezultate oporavka. U vodi se možemo kretati, istezati, hodati, čak i trčati, tj. raditi sve ono što se na tlu činilo nemogućim.

Nemoguće postaje moguće, a osjećaj nemoći prerasta u nadu. Pokret u vodi oslobođen doživljaja boli, kao terapijski medij u funkcionalnom smislu predstavlja sposobnost pojedinca da izvede određeni pokret, da ga zadrži i koristi u cilju izražavanja u okviru nekog drugog kompleksnijeg pokreta, a u analitičkom smislu on ima simbol napetosti negativnog iskustva (doživljaja boli) i dovodi do promjene doživljaja sebe i sopstvenih mogućnosti.

 

Voda ima terapeutski značaj, a kombinacija ovih svojstava čini kineziterapiju u vodi sveobuhvatnijom i korisnijom od kineziterapije na tlu.

Sljedeća svojstva vode idealna su za postizanje terapijskih ciljeva u sigurnom i učinkovitom okruženju:

 

Slikovni rezultat za voda terapija

 

 

Osjećaj blagostanja

 

Čim uđemo u vodu nastupa potpuna promjena raspoloženja. Stres iščezava, ljutnja, razočaranost i tuga nestaju. U vodu ulazimo u posebno područje novih senzacija i percepcije. Ove blagodeti vode mogu se i te kako koristiti za eliminisanje negativnih emocija zajedno. Što dublja voda sile sabijanja ili nošenja težine koje djeluju na sve zglobove i na diskove kičme se smanjuju.

 

 

Jednak hidrostatski pritisak na sve uronjene dijelove tijela koji se povećava sa dubinom vode. Ovo pomaše kod oteklina oko zglobova i poremećaja cirkulacije zato što se tečnost iz okoline zglobova pritiska usmjerava prema srcu.

 1,590 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *