Takmičar Tour de Francea Victor Lafay (26) odustao je od 13. etape – ”Mnogi momci imaju problema i sugerisao je da to zbog cjepiva”

Takmičar Tour de Francea Victor Lafay (26) odustao je od 13. etape – ”Mnogi momci imaju problema i sugerisao je da to zbog cjepiva”

Victor Lafay (26) odustao je od 13. etape Tour de Francea nakon što je Francuz iz Cofidisa, koji se naginjao kao mogući kandidat za pobjedu, rekao da do šeste etape pobjeda više nije moguća. U ovom biciklističkom natjecanju postoji 21 etapa.

Pred kamerama Eurosporta Lafay je rekao da nije mogao pratiti glavnu grupu te je završio sam. Novinar ga je pitao je li bolestan. “Da, bolestan sam. Nisam jedini u ekipi. Razgovarao sam s Castrom [Jonathan Castroviejo] na početku i rekao mi je da se ni on ne osjeća dobro.”

Lafay je dodao: “Došao je do mene i pitao me: ‘Jesi li bolestan? Imaš li i ti problema s disanjem?’ Imam velike poteškoće s disanjem. Osjećam da ne dobivam dovoljno kisika. Boli me posvuda, u nogama i tako dalje. Nemam snage i sa svakom etapom je sve gore”, rekao je biciklist.

Novinar je pitao može li to biti Covid. “Svi testovi na Corona bili su negativni. Mnogi biciklisti se tako osjećaju, ali i svi su bili negativni. Nisam liječnik, ali mnogi od nas imaju iste bolesti i muče se na biciklu,” rekao je Lafay.

Francuska zvijezda iz Cofidisa odustala je od svoje prve turneje u petak između Le Bourg d’Oisansa i Saint-Étiennea. Mučio se da prijeđe Alpe, stigao je posljednji, ali ipak na vrijeme u Alpe d’Huez, ali onda ga je stanje nadjačalo.

Iscrpljen i razočaran, pobjednik etape na Giru 2021. morao je odustati od sljedeće etape utrke, rekao je za le Parisien. “Nisam imao izbora nego odustati, ne bih završio na vrijeme. Sad ću se barem moći oporaviti. Mislim da mi treba.”

Rekao je da nije vidio nikakvo poboljšanje u osam dana. “To je Tour de France, izuzetna utrka, nikada ne smijete odustati. Govorimo si da se ponekad možemo oporaviti, ozdraviti kad smo bolesni. Pa, prošlo je osam dana i nema poboljšanja – čak je sve gore i gore.”

Na pitanje o simptomima, Lafay je objasnio: “Čak i uz malo napora postaje nemoguće disati. Razgovarao sam o tome s drugim biciklisima – ima ih mnogo koji to imaju.” Lafay je imenovao još najmanje tri sudionika s istim pritužbama i sugerirao da je to moglo uzrokovati cjepivo protiv Covida.

“Puno pričamo o Covidu, ali možda postoji nešto drugo. U svakom slučaju, svi imamo uništena pluća. A kada mišići nisu opskrbljeni kisikom, nakon nekog vremena više ne mogu raditi.”

 952 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *