Stvari i pojave koje po narodnim vjerovanjima donose sreću

Stvari i pojave koje po narodnim vjerovanjima donose sreću

Ako bubamara sleti na vas dok ste bolesni, znak je skorog ozdravljenja. Potkova koja je obješena iznad vrata čuva dom i zemlju

Imate li potkovu kod kuće? Ako ste odgovorili potvrdno, onda vjerojatno nećete imati ništa protiv da saznate za što sve ljudi diljem svijeta vjeruju da donosi sreću i što ih štiti od nesreće.

Tko zna, možda i vi nabavite cvrčka, krokodilski zub ili koji “čarobni” žir.

Insekti koji nose sreću

Cvrčak na ognjištu već je tisućama godina znak sreće. U Kini i još nekim azijskim zemljama cvrčak je služio kao vrsta alarma – u slučaju provale prestao bi proizvoditi svoj karakterističan zvuk.

Smatra se lošom srećom ubiti cvrčka. Indijanci su vjerovali da nosi sreću, a imitiranje cvrčanja smatralo se uvredljivim.

Bubamara se smatra nositeljem sreće i blagostanja. Vjeruje se da donosi oslobođenje od svakodnevnih problema. Bubamara također daruje strpljenje, a ako sleti na vas dok ste bolesni, znak je skorog ozdravljenja. Bubamara koja vam sleti na ruku, a zatim odleti znači da će sljedećeg tjedna biti lijepo vrijeme.

Među ostalim insektima koji nose sreću su vilin konjic i skarabej. Vretence nosi promjenu, a označava snagu, hrabrost i mir, dok skarabej predstavlja zaštitu od zla, ponovnog rođenja i preobražaja.

 

 

 

Simboli sreće u prirodi

Žirevi, prema skandinavskoj mitologiji, štite od munja jer su plod hrasta – drveta posvećenog Toru, bogu groma i munje.

Duge se smatraju sretnim jer se na jednom kraju uvijek nalazi ćup s blagom.

Jaje je moćan simbol plodnosti i ponovnog rođenja. Također služi za gledanje u budućnost, za prizivanje sunčanog vremena i kao zaštita od različitih zala.

Životinje koje nose sreću

Vjeruje se da dupini donose sreću jer su u davna vremena moreplovci znali da su blizu kopna kad su ih ugledali nakon što su dugo bili na otvorenom moru.

Pomalo neobična životinja za simbol sreće je svinja. Nijemci imaju čak i uzrečicu “imati svinju” koja znači da je sreća blizu. Svinje označavaju bogatstvo, strpljenje i iskrenost.

Kornjače se smatraju simbolom sreće, a također su jedna od četiri svete životinje (zajedno sa zmajem, jednorogom i Feniksom). Kornjače predstavljaju Zemlju i dugovječnost i smatra se da predstavljaju vezu između smrtnog svijeta i nebesa.

Slonovi predstavljaju mudrost i odanost. Polubog Ganeš u indijskoj mitologiji nositelj je sreće, a figurice slonova kraj vrata ili na policama donose sreću i dug život.

Među ostalim životinjama koje nose sreću su tigar i žaba.

Predmeti koji nose sreću

Hvatač snova dio je indijanske kulture i u legendama je prvi od pauka na poklon dobila starica Nokomis u znak zahvalnosti što nije dozvolila svom unuku da ga ubije. Oni štite svog vlasnika od noćnih mora.

Potkova je opće poznat simbol sreće. Zbog svoje povezanosti s konjima potkova predstavlja snagu i pouzdanost. Kad su joj krajevi prema gore, potkova je vezana uz mjesec i prikuplja sreću, a ako su joj umjereni prema dolje, onda predstavlja majčinu utrobu i obasipa vlasnika srećom. Grci su u potkovici vidjeli polumjesec koji je predstavljao plodnost.

Potkova koja je obješena iznad vrata čuva dom i zemlju. Prema jednoj legendi, Sveti Dunstan je u desetom stoljeću ulovio vraga u potkovu i otada nečastivi nikad više nije mogao ući u kršćansku kuću koja ima potkovu iznad vrata.

Kovanice su također među popularnim nositeljima sreće. Ako nađemo novčić, cijeli dan ćemo imati sreće, ali samo ako ga uzmemo. U suprotnom će nas cijeli dan pratiti nesreća.

Najsretniji novčići oni su koji su svijeni ili imaju rupu, pogotovo ako ih dobijemo kao sitno u kupnji.

Sreća koju takvi posebni novčići nose još je pojačana ako ih držimo u lijevom džepu ili na ogrlici oko vrata. Kovanice u tegli koju držimo u kuhinji također nose sreću. Ako sačuvamo novčić koji prvi dobijemo u danu i stavimo ga u prazan džep, privući će još novca.

Ako dobijemo sitno u ponedjeljak, imat ćemo sreću cijeli tjedan, a kovanice koje na sebi imaju datum vlasnikovog rođendana nose im posebnu sreću. Kovanice koje su izrađene na prijestupnu godinu također nose sreću.

Ljestve su čak i drevni Egipćani smatrali simbolom sreće pa su ih stavljali i u svoje grobove kako bi pomogli duši da se uspne u nebesa. Međutim, ljestve podjednako lako mogu značiti i nesreću kad su naslonjene na zid jer predstavljaju obiteljski trokut.

Tko god prođe ispod njih predstavlja nekoga tko remeti sklad obitelji. Ali, kao i s mnogim drugim simbolima nesreće, negativan učinak prolaska ispod ljestvi može se poništiti tako da se prekriže prsti na rukama i tri puta pljune između prečki.

Biljke koje donose sreću

Djetelina s četiri lista je nešto što svi prepoznajemo kao znak sreće. To što predstavlja sreću vjerojatno ima korijen u povezivanju djeteline sa Svetim Patrikom – zaštitnikom Irske.

Također postoji legenda koja kaže da je Eva iz raja ponijela djetelinu za sreću.

Sretni brojevi

Broj sedam sretan je u mnogim kulturama. U zapadnom svijetu predstavlja požrtvovanost i sedam vrlina – mudrost, razumijevanje, čast, slavu, snagu, dobrotu i mir.

Također se vjeruje da sedmi sin sedmog sina ima iscjeliteljske moći, dok sedma kći sedme kćeri razumije pravo značenje snova.

Stvari i pojave koje ispunjavaju želje

Trepavica koja je otpala  može ispuniti želju ako je s obraza premjestite na prst, nešto zaželite i onda je otpušete.

Među prirodnim fenomenima koji ispunjavaju želje nalazi se i zvijezda padalica – tko god je vidi smije nešto poželjeti, ali ne smije nikome otkriti što, jer se to inače neće ispuniti.

Drugi nositelji sreće

Dimnjačari su znak sreće i bogatstva. Postoji legenda koja kaže da je engleski kralj George jednog dana jahao u povorci kad je iznenada na put istrčao pas koji mu je napao konja.

Konj se propeo i gotovo zbacio kralja, srećom jedna osoba odjevena u prljavu i istrošenu odjeću uhvatila je uzde i smirila životinju. Bio je to dimnjačar.

 

 

 

 

 

atma.hr

 1,020 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *