STUDIJE DOKAZUJU DA JE IMUNI SISTEM JAČI OD VAKCINE!

STUDIJE DOKAZUJU DA JE IMUNI SISTEM JAČI OD VAKCINE!

Čini se da deo imunološkog sistema o kome se mnogo ne priča, štiti od teške bolesti omikron varijante čak i kada antitela nestanu, pomažući da se objasni zašto rekordni talas infekcija do sada nije prepunio bolnice.

T ćelije, oružje tela protiv ćelija inficiranih virusom, bile su dovoljno pripremljene da su se branile od omikrona, pokazano je u odvojenim studijama sa Univerziteta Erazmus u Holandiji i Univerziteta u Kejptaunu u Južnoj Africi.

 

T ĆELIJE POBEĐUJU KORONU! STUDIJE DOKAZUJU DA JE IMUNI SISTEM JAČI OD VAKCINE

 

 

Nalazi bi mogli da pomognu da se objasni zašto talas omikron slučajeva do sada nije izazvao porast mortaliteta od Južne Afrike do SAD i Velike Britanije. Za razliku od antitela, T ćelije mogu da ciljaju ceo protein šiljaka virusa, koji ostaje u velikoj meri sličan čak i u veoma mutiranom omikronu.

Smrtni slučajevi od Covid-a padaju u SAD čak i dok se širenje Omikrona nastavlja.

Holandski istraživači su analizirali 60 vakcinisanih zdravstvenih radnika i otkrili da iako su njihovi odgovori antitela na omikron bili niži ili nepostojeći u poređenju sa beta i delta varijantama, odgovori T ćelija su uglavnom bili nepromenjeni, „potencijalno balansirajući nedostatak neutralizujućih antitela u prevenciji ili ograničavajući teški Covid-19”.

 

Studija Instituta za infektivne bolesti i molekularnu medicinu Univerziteta u Kejptaunu proučavala je pacijente koji su se oporavili od Covid-a ili su vakcinisani vakcinama kompanije Pfizer Inc. i partnera BioNTech SE ili Johnson & Johnson. Otkrili su da se 70% do 80% odgovora T ćelija bore protiv omikrona.

Prošle nedelje su donele dokaze da novi soj može da naruši zaštitu od vakcine, što je navelo vlade da insistiraju na dopunskim injekcijama kako bi podigle nivo antitela koja mogu da se bore protiv varijante.

Ali imunološka zaštita ima nekoliko slojeva. Dok antitela blokiraju infekciju, T ćelije ubijaju zaražene ćelije, sprečavajući širenje virusa i izazivanje gore bolesti, napisala je Vendi Burgens, jedna od autora studije Univerziteta u Kejptaunu, na svom Tviter nalogu Virus Monologues. „Oni ne mogu da spreče da se zarazite, ali mogu da minimiziraju štetu koja dolazi nakon toga“, rekla je ona.

T ćelije su bela krvna zrnca koja mogu da se sećaju prošlih bolesti, ubijaju ćelije zaražene virusom i podstiču antitela na maršalnu odbranu. Ljudi zaraženi drugim koronavirusom koji je bio odgovoran za izbijanje SARS-a 2003. godine, na primer, otkriveno je da i dalje imaju odgovor T-ćelija na bolest 17 godina kasnije.

 

Nulta Tačka/Bloomeberg

 2,197 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *