Stiže i četvrta a rekli su samo dvije: Danska ublažava mjere i nudi četvrtu dozu

Stiže i četvrta a rekli su samo dvije: Danska ublažava mjere i nudi četvrtu dozu

Što je zaraza raširenija u društvu, veći je rizik da će ona stići do naših najranjivijih, izjavio je ministar zdravstva Magnus Heunicke

Danska će ponuditi četvrtu dozu cjepiva najranjivijim građanima, objavio je u srijedu ministar zdravstva Danske dok se zemlja suočava s rastom broja novozaraženih, ali i ublažava restriktivne mjere.

Ovaj potez događa se u sedmici kad su danski zastupnici odlučili ublažiti postojeće restriktivne mjere, što uključuje otvaranje kina, muzeja, koncertnih dvorana i botaničkih vrtova.

“Što je zaraza raširenija u društvu, veći je rizik da će ona stići do naših najranjivijih”, izjavio je ministar Magnus Heunicke.l i dodaje: “Sad otvaramo novo poglavlje, prvenstveno odlukom o četvrtoj dozi cjepiva za najranjivije skupine”.

 

 

 

 

 

Europska agencija za lijekove izrazila je sumnju oko potrebe za četvrtom dozom, kazavši da ne postoje dokazi o koristi tog pristupa, piše Reuters.

Četvrtu dozu razmatra i Mađarska, a Izrael i Čile već su je počeli davati.

Dnevno je u Danskoj oko 20.000 novih slučajeva zaraze, no broj umrlih i hospitaliziranih i dalje je na razini daleko manjoj nego prije godinu dana te se kreće u nekoliko desetaka.

“U boljem smo položaju nego što smo očekivali i strahovali”, rekao je Soren Brostrom, čelnik Danske zdravstvene agencije i naglašava: “Sad sa značajno više sigurnosti možemo reći da ova nova varijanta virusa, trenutno predominantna, uzrokuje manje bolesti”.

U Danskoj je dvije doze cjepiva primilo četiri od pet građana, a tri doze nešto više od polovice ukupne populacije.

Četvrta doza bit će dostupna krajem ove sedmice.

 884 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *