STISKANJE ŠAKE I PAMĆENJE: DESNOM DA – ZAPAMTIŠ, LIJEVOM DA SE – PRISJETIŠ

STISKANJE ŠAKE I PAMĆENJE: DESNOM DA – ZAPAMTIŠ, LIJEVOM DA SE – PRISJETIŠ

Može li jednostavno stiskanje šake jačati sposobnost pamćenja? Stisnuta šaka desne ruke olakšala je pamćenje zadane liste, pokazalo je američko istraživanje.

Istraživanja pokazuju da čvrsto stiskanje desne šake olakšava pamćenje. Ali kasnije, kada bude vrijeme za prisjećanje informacija, ruka koju treba stisnuti je lijeva. Smatra se da ovi pokreti aktiviraju moždane regije ključne za memoriranje i podsjećenje.

 

 

Američki naučnici ukazuju da oni koji ne zapisuju nego se oslanjaju na sjećanje, naprimjer dok sastavljaju popis za kupovinu ili memoriraju telefonski broj, trebaju iskoristiti stisnute šake. Tokom studije, volonteri su dobili gumenu loptu te su bili zamoljeni da je stišću koliko je to god bilo moguće prije nego što pokušaju zapamtiti popis od 72 riječi.

 

Slikovni rezultat za fist

 

Nekoliko minuta kasnije opet su stiskali loptu te su se trebali prisjetiti što više riječi. Jedna grupa je stiskala desnu ruku u oba navrata, druga lijevu. Treća grupa stiskala je prvo svoju desnu šaku, a zatim lijevu, a četvrta obrnuto. Peta grupa je držala loptu, ali je nije stiskala.

 

 

 

Oni koji su prvo stiskali desnom rukom, a zatim lijevu, sjetili su se najviše riječi. Odmah nakon njih po rezultatima su bili oni koji su stiskali desnu šaku u oba navrata. A oni koji nisu uopće stiskali šake su bili bolji od onih koji su stiskali šake samo s lijeve strane.

Misle da stiskanje desne šake aktivira područje mozga koje je uključeno u pohranu memorije, dok je stiskanje lijeve ruke ključno za prisjećanje informacija. Voditeljica istraživanja dr. Ruth Propper rekla je:

 

 

 

“Rezultati sugeriraju da jednostavni pokreti tijela – privremeno mijenjaju način na koji mozak funkcionira – te da to može poboljšati pamćenje.

 1,122 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *