Šta vam sagovornik poručuje kada sjedi raširenih ili prekrštenih nogu, ako se igra s kosom, ili naginje glavu prema vama…

Šta vam sagovornik poručuje kada sjedi raširenih ili prekrštenih nogu, ako se igra s kosom, ili naginje glavu prema vama…

Govor tijela može otkriti da je ono što se govori često u suprotnosti s onim što se misli ili osjeća. To je oblik neverbalne nesvjesne komunikacije koji je dominantan i na takav način sporazumijevanja otpada čak 55 odsto komunikacije.

 

 

 

Otvoreni dlanovi/Stisnute šake

Pokazivanje dlanova označava prijateljski gest kojim dajete na znanje da ste dobronamjerni. Takav položaj ruku pokazuje prihvatanje, dobre namjere i otvorenost za neke nove ideje.
Ovo je u potpunosti suprotno od otvorenih dlanova – predstavlja želju za samozaštitom. Ljudi stisnutih šaka kao da govore: „Budite oprezni, ne znate s kim se petljate“.

 

 

 

Prekrštene noge/Raširene noge

Sjedenje prekrštenih nogu podsvjesno je podstaknuto stresom i tjeskobom, a odaje i utisak zatvorenosti i nezainteresovanosti za sagovornika.
Ako ste ikada putovali vozom, morali ste da stojite raširenih nogu da ne biste izgubili ravnotežu. Ako zauzimate takav stav dok razgovarate s nekim, vaše tijelo poručuje da ostajete pri svom mišljenju.
Ima i onih koji sjede tako da zauzimaju mnogo prostora, zaposjedaju teritoriju. Želite da na poslu imate sve pod kontrolom, raširili ste papire, noge i ruke i stopalima ste ispod stola ušli u lični prostor kolege. Takav položaj podsjeća na rastezanje životinje koja pokazuje prijetnju i dominaciju.

 

 

Naginjanje glave

Ta radnja svojstvena je ženama koje zavode ili žele da pridobiju nečiju pažnju. Kad je riječ o privlačenju muškarčeve pažnje, naginjanje glave znači želju za nižim rastom, poistovećivanje s djetetom koje stavlja glavu na majčina ramena i otkrivanje vrata. Kako je vrat jedan od najranjivijih dijelova tijela, pokazujući ga, govorite: „Prećutno ti vjerujem“.

 

 

 

Igranje kosom

Ovakva radnja svakako privlači pažnju. Iako je to navika mlađih osoba, njome se često služe starije žene koje žele da izgledaju atraktivnije. Dok smo mladi, naša kosa je zdrava i prirodna, ali s vremenom ona postaje beživotna. Stoga, kad se žene igraju kosom, to čine da bi vratile mladost i svežinu.

 1,144 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *