ŠTA MISLITE JESU LI SMEĐA JAJA ZDRAVIJA OD BIJELIH?

ŠTA MISLITE JESU LI SMEĐA JAJA ZDRAVIJA OD BIJELIH?

 

 

 

Kada je hrana u pitanju uglavnom se izbor smeđih na uštrb bijelih namirnica smatra, a i jest bolji izbor bar kada su u pitanju hljeb, tjestenina i riža, pitanje je jesu li smeđa jaja nutritivno bogatija od bijelih.

 

 

 

 

 

 

– Mislim da postoji velika zabluda o tome da su smeđa jaja zdravija, kaže Rachel Fine, vlasnica kompanije To The Pointe Nutrition.

Naše društvo općenito povezuje „smeđu hranu“ sa zdravljem, dodaje ona i podsjeća na scenu iz filma Wedding Planner gdje Matthew McConaughey objašnjava Jennifer Lopez zašto jede samo smeđe M&M bombone – kaže da ima manje umjetnih boja jer je čokolada izvorno smeđa.

– To proizlazi iz ideje da su cijela zrna često tamnija jer nisu obrađena. Međutim, sa stajališta prerade hrane, boja ne mora nužno značiti zdravije.

 

 

 

Iako je to istina u nekim slučajevima – kao što je hljeb od cjelovitog pšeničnog proizvoda koji je zdraviji od bijelog hljeba, druge namirnice se ne mogu ocjenjivati prema njihovoj boji. Primjerice, ako se usporedi smeđi šećer u odnosu na bijeli, njihove nutritivne razlike su zanemarive. Slično je kada usporedimo nutritivne vrijednosti smeđih i bijelih jaja.

– Ne postoji prava prehrambena razlika između te dvije vrste jaja, kaže nutricionistica Rachel Daniels, viša direktorica prehrane za Virtual Health Partners i dodaje da znanost to podupire, naime u istraživanje iz 2010. objavljenom u Poultry Science iznijet je isti zaključak.

 

 

 

Boja jaja ovisi o pasmini pilića i pigmentima koje proizvode tijekom polaganja jaja; zato imamo bijela, smeđa, pa čak i plava ili plavo-zelena jaja, tumači Daniels. Sadržaj hranjivih tvari, s druge strane, odnosi se na hranu i način života kokoši te na svježinu jaja.

Određene vrste hrane mogu dovesti do toga da kokoši polažu jaja s višom razinom vitamina D ili omega-3 masnih kiselina, kaže Fine. Ona osobno preporučuje potrošačima kupnju jaja organskog podrijetla što znači da proizvođač drži i hrani kokoši po propisima organskog uzgoja te da ne dobivaju hormone i antibiotike, prenosi miss7.hr.

 

 

 

Općenito, veliko jaje sadrži 70 kalorija, 6 grama proteina i oko 4 grama masti, te sadrži hranjive tvari poput kolina, selena, biotina, vitamina B12, riboflavina i željeza, kaže Daniels.

– Sve u svemu, jaja su jednostavan, jeftin, hranjivi izvor proteina i mogu se koristiti na različite načine u prehrani, kaže Daniels i dodaje: 

– Zato odaberi vrstu ili boju jaja koja ti je najdraža i najdostupnija. Kada je riječ o prehrani, svježe je najbolje. Kupnja jaja od lokalnog poljoprivrednika pomoći će ti da dobiješ najsvježija jaja.

 

 

 

 

 

 

hayat

 1,426 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *