Šta je bolje za bol? Kada se stavljaju topli, a kada hladni oblozi?

Šta je bolje za bol? Kada se stavljaju topli, a kada hladni oblozi?

 

 

Svi znamo da na povrede, otoke, ujede treba staviti obloge, ali često nam se dešava da nismo sigurni da li treba da stavimo hladne ili tople. Evo savjeta medicinskih stručnjaka:

 

Ljekari savjetuju da je za prvu pomoć kod povreda, uganuća, istegnuća i upala tetiva i mišića najbolje nanijeti hladne obloge ili neki sprej za hlađenje. Efekat je isti jer hladnoća sužava krvne sudove i tako umiruje bol i upalu i smanjuje otok.

Led se ed nikada ne smije stavljati direktno na kožu, već ga treba staviti u kesu ili plastičnu čašu, umotati u laganu tkaninu i zatim staviti na povrijeđeno mjesto. Najbolji efekat se postiže naizmjeničnim nanošenjem hladnih oboga. Obloge treba držati oko deset minuta, pa ih ukloniti na deset minuta i tako naizmjenično.

 

 

 

Ukoliko osjećate bol, tople obloge ostavite za kasnije. Toplota dovodi krv u područje, što ublažava grčeve i ukočenost i sprječava upalu. Ipak, tople obloge nikada nemojte nanositi odmah nakon povrede, jer će toplina tad povećati oticanje i produžiti oporavak.

Toplota ima smisla samo ukoliko niste povrijeđeni. Tople obloge najbolje su za umorne mišiće i spazam, jer ćete njima poboljšati dotok krvi, opustiti zategnute mišiće i otkloniti ukočenost.

 

 

 

 Šta je bolje za bol?

 

ARTRITIS – istrošene hrskavice u zglobovima (koljeno, rame, lakat, prsti…). Vlažne tople obloge olakšavaju hroničnu ukočenost zglobova tako što opuštaju zategnute mišiće.

GIHT, hronični upalni artritis (uvećanje prstiju, gornjeg dijela stopala, gležnjeva, peta, koljena, ručnih zglobova, prstiju, lakta…). Led smiruje upalu i umanjuje bol.

 

 

 GLAVOBOLJA, bolovi iz nerava i krvnih sudova u glavi ili iz mišića u vratu. Led umiruje pulsirajući bol u glavi. Vlažne tople obloge opuštaju spazam mišića u vratu.

 

 

UGANUĆA, istegnuti mišići ili povrijeđene tetive u butini, leđima, listu noge… Led olakšava upalu (crvenilo, otok), umiruje bol. Toplota olakšava ukočenost koja se javlja nakon upale.

ISTEGNUĆA ili pucanje ligamenata u zglobovima kao što su koljeno, članak, stopalo, lakat… Led smiruje upalu, umanjuje bol. Toplota olakšava ukočenost nakon upale.

 

 

 UPALA TETIVA, akutne iritacije nakon fizičke aktivnosti u tetivama zglobova (ramenu, laktu, koljenu, ručnom zglobu, peti…) Led smiruje upalu, olakšava bol.

 

 

ZAPALJENJE tetiva, hronična iritacija i ukočenost tetiva u zglobovima. Toplota otklanja ukočenost nakon upala.

VAŽNO: Led se stavlja na povrede koje nisu starije od šest nedjelja jer sužava krvne sudove, što otklanja bol, ublažava upalu i sprječava širenje modrica.

A na artritis i povrede starije od šest nedelja stvaljaju se tople obloge jer toplota povećava protok krvi, jer širi krvne sudove, što opušta zategnute mišiće i olakšava bol u zglobovima.

 

 1,397 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *