SRBIJA JE PRVA U EVROPI PO SMRTNOSTI OD KANCERA, A DRUGA NA SVIJETU! U SRBIJI VLADA EPIDEMIJA MALIGNIH BOLESTI

SRBIJA JE PRVA U EVROPI PO SMRTNOSTI OD KANCERA, A DRUGA NA SVIJETU! U SRBIJI VLADA EPIDEMIJA MALIGNIH BOLESTI

Mi smo na neslavnom prvom mestu po smrtnosti od malignih bolesti. Tokom prethodne dve godine život onkoloških pacijenata se značajano pogoršao. Nisu mogli da odu na redovne preglede, terapije, kašnjeno je u dijagnostici zbog korona virusa. Kao da u Srbiji postoji samo jedna bolest. Onkološki pacijenti najviše trpe, dok naše institucije sprovode kampanju „nema čekanja“. Oni su već dugo na čekanju, kao i mnogi hirurški zahvati jer prednost dobija COVID sistem.

Godišnje u našoj zemlji od raka oboli više od 40.000 ljudi, a gotovo 30.000 izgubi život sa ovom opakom bolešću, rezultati su Foruma pacijenata Srbije iznetih povodom Svetskog dana u borbi protiv raka.

Svetski dan borbe protiv raka se obeležava 4. februara, a Forum pacijenata Srbije već više meseci sprovodi kampanju „Nema čekanja“ sa ciljem da se ubrza lečenje onkoloških pacijenata, piše Tanjug.

U saopštenju Foruma je navedeno da su karcinomi odgovorni za umiranje više od osam miliona ljudi širom sveta na godišnjem nivou, od čega četiri miliona umre u najproduktivnijem životnom dobu.

SRBIJA JE PRVA U EVROPI PO SMRTNOSTI OD KANCERA, A DRUGA NA SVETU! KOD NAS VLADA EPIDEMIJA MALIGNIH BOLESTI

Srbija se nalazi na neslavnom prvom mestu u Evropi po smrtnosti od malignih bolesti, a godišnje u našoj zemlji oboli više od 40.000 ljudi, dok gotovo 30.000 izgubi bitku sa ovom opakom bolešću.

Ministarstvo zdravlja je prepoznalo problem i zajedno sa Forumom pacijenata i lekarima-onkolozima, formirao Radnu grupu za prioritizaciju u lečenju i dijagnostici malignih bolesti.

Predsednik Foruma pacijenata Srbije Marko Milovanović rekao je da je opšte poznato da je vreme najvažniji resurs i saveznik u lečenju raka.

– Godinama ponavljamo da je „rak izlečiv ukoliko se otkrije na vreme – kaže Milovanović.

 

– Ipak, vreme za onkološke pacijente u Srbiji je i dalje nepremostiv protivnik, jer se dešava da provedu više meseci u procesu dijagnostike, brojnih pregleda, konzilijuma, laboratorija, uputa, komisija… Kada su određene onkološke bolesti u pitanju, ponekad od prvog pregleda pa do početka terapije prođe više od 200 dana.

On je dodao da kada pacijenti završe sa svim tim procedurama, klinička slika je takva da lekari mogu samo da konstatuju da je bolest uznapredovala, dok za neke, mogućnosti za lečenjem više i ne postoje.

Milovanović je kazao da je cilj kampanje „Nema čekanja“ da se ukaže na ovaj problem i izrazio zadovoljstvo što su nadležni to prepoznali.

– Ministarstvo zdravlja se saglasilo da formiramo Radnu grupu, koju će pored predstavnika Ministarstva zdravlja i Foruma pacijenata Srbije, činiti i istaknuti stručnjaci koji se bave dijagnostikom i lečenjem pacijenata sa malignim bolestima – ističe Milovanović.

„Brzi prolaz“ kroz zdravstveni sistem

U saopštenju je navedeno da je Radna grupa za prioritizaciju u lečenju i dijagnostici onkoloških pacijenata Srbije osnovana kako bi se sagledali koji su najčešći problemi sa kojima se pacijenti suočavaju, kao i predložila rešenja koja bi ubrzala ili skratila vreme do početka lečenja.

Forum pacijenata Srbije nastoji da onkološki bolesnici dobiju prioritetan status, pre svega u dijagnostici, takozvani „brzi prolaz“ kroz zdravstveni sistem.

Pored toga, nastaviće se sa podizanjem svesti o neophodnosti redovnih preventivnih pregleda kroz ojačavanje već započetih skrining procedura, edukaciji lekara na primarnom nivou kako bi na vreme prepoznali simptome maligne bolesti, kao i uvođenje što većeg broja digitalizovanih usluga i procedura koje bi dovele do pojednostavljivanja i ubrzavanja procesa lečenja.

Takođe, pored ranog otkrivanja raka, za uspešno lečenje malignih bolesti neophodno je i uvođenje što većeg broja novih tehnologija i terapija u Srbiji, koje se već koriste u većini evropskih država.

Đerlek: „Probleme ćemo rešavati zajedno“

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek je rekao da je Srbija po smrtnosti onkoloških pacijenata u samom evropskom vrhu, zbog čega maligne bolesnike nikako ne smemo zanemariti, iako pandemija zdravstvenom sistemu Srbije zadaje ozbiljne probleme već skoro dve godine.

– Imamo obavezu da se posvetimo i drugim pacijentima, zato što procentualno drugih bolesnika ima mnogo više, ne potcenjujući kovid, sa kojim moramo da naučimo da živimo. Država će ulagati u kapacitete za lečenje onkoloških pacijenata, jer svi mogu da se razbole od tih teških bolesti – ističe Ðerlek.

On naglašava da će Radne grupe doprineti poboljšanju i efikasnosti u lečenju najtežih bolesnika.

– Šira slika koju će nam dati pacijenti i struka kao i predlozi mera, umnogome mogu pomoći u zajedničkom rešavanju problema – zaključuje Ðerlek.

Nulta Tačka/Telegraf

 1,796 total views,  4 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *