,,SLUČAJNA GREŠKA”?! VAKCINISALI NOVOROĐENČE PROTIV kOVd-a

,,SLUČAJNA GREŠKA”?! VAKCINISALI NOVOROĐENČE PROTIV kOVd-a

Jednomesečna beba greškom je vakcinisana u Turskoj protiv kovida 19, ali je dobro, rekao je lekar koji ga je pratio, što je bio prvi poznati slučaj vakcinacije novorođenčadi u svetu.

“Jednomesečna beba je greškom u julu vakcinisana protiv kovida 19 umesto protiv hepatitisa”, rekao je za AFP Zafer Kurugol, pedijatrijski infektolog sa Egejskog univerziteta, koji posmatra bebu.

Kurugol je rekao da je zdravstveni radnik koji je davao vakcinu u okolini Izmira odmah uvideo grešku i obavestio vlasti.

Dete je odmah prevezeno u Univerzitetsku bolnicu na Egejskom moru, gde je pregledano i praćeni su mu otkucaji srca. Lekari su ga posmatrali nedelju dana i nisu našli negativne posledice.

“Napustio je bolnicu potpuno zdrav, pošto je došao. Nije imao čak ni nuspojave koje ponekad imaju odrasli, poput groznice. Majka je nastavila da ga doji”, rekao je Kurugol.

Beba, koja danas ima 4 meseca, zdrava je i redovno je pregledaju lekari.

Razvio je antitela
Ispitivanja su pokazala da je razvio antitela na kovid 19, dodao je infektolog, koji nije hteo da kaže kojom vakcinom je dete vakcinisano.

U Turskoj se primenjuju dve vakcine, Biontek-Fajzerova i “koronavak”.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je na pitanje agencije Frans pres (France Presse) rekla da ispitivanja još traju, ali da “treba više dokaza o kratkoročnom i o dugoročnom delovanju infekcije virusom SARS CoV-2 kod dece kao i o profilu neštetnosti vakcine među decom, kako bi se utvrdile prednosti i rizici vakcinisanja mladih osoba”.

Kompanija Fajzer je ove nedelje objavila da su kliničkim ispitivanjima koja upravo vode obuhvaćena i deca od šest meseci i naviše.

Jedini podaci koje je Fajzer dosad objavio odnose se na vakcinisanje dece od 5 do 12 godina protiv kovida.

Kurugol je na televiziji izjavio da je “veći broj” beba greškom vakcinisan protiv kovida u zdravstvenim ustanovama i da će se uskoro objaviti studija o tim slučajevima.

Treba podsetiti i na slučajeve koji su se desili u Srbiji kada je u nekoliko navrata takođe, ,,greškom” nekoliko pacijenata vakcinisano različitim vakcinama ili je primilo više doza. Mnogi sa pravom komentarišu da su u pitanju javni eksperimenti, šta vi mislite?

 956 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *