Signali tijela: Saznajte šta se događa u organizmu kada nam je hladno

Signali tijela: Saznajte šta se događa u organizmu kada nam je hladno

Mnogi ne vole jesen i zimu jer im smeta hladno vrijeme. Minusi uzrokuju vazokonstrikcije, odnosno, sužavanja krvnih sudova, što dovodi do povišenog krvnog pritiska, ali i do anginoznog bola, naročito ako se u tom periodu (a tako obično biva), konzumira masna hrana.

Bolesnici sa smetanjama organa za disanje, posebno s bronhijalnom astmom i opstruktivnom bolešću pluća, teško podnose hladno, vlažno i maglovito vrijeme. Oni su zimi osjetljivi na virusne infekcije, a u proljeće na dejstvo alergena.

Evo šta se tačno događa u tijelu kada nam je hladno.

 

Slikovni rezultat za signali tijela

 

Mišići

Čim izađete iz toplog prostora, mišići javljaju kolika je temperatura. Ako ste se “stisnuli” i ne hodate baš s elanom, to je znak da vam je hladno i da tijelo to nije očekivalo. Pokušajte se prije izlaska malo razgibati i nemojte žuriti kad hodate.

 

 

Krv

Tijelo zna što je važno, pa će na hladnoći sva krv pojuriti u unutarnje organe. To znači, manje cirkulacije u ekstremitetima poput prstiju, nosa, ušiju i udova.
Ljekari preporučuju da zaštite glavu i ruke, ali je najpametnije odjenuti se slojevito kako biste što duže zadržali toplinu u torzu.

 

 

Srce

S obzirom na to da se organizam prvenstveno brine za unutarnje organe, hodanje je napor jer traži krv, pa srce mora raditi brže nego inače. Brži rad srca nosi i viši krvni pritisak, pa se dobro zagrijte, toplo odjenite i ne žurite kada hodate.

 

 

Disanje

Hladan suhi zrak koji udišemo smanjuje toplinu i vlažnost disajnih puteva. To uzrokuje teže disanje, a kod astmatičara čak i napad. Što normalnije dišete, to ćete manje problema imati. Nemojte žuriti i naprezati se.

 

 

Poruka koju šalje drhtanje

Ako gubite više topline nego što je stvarate, prva stvar koja će se dogoditi jeste da se naježite. Tijelo podiže dlačice kako bi smanjio gubitak topline. Problem je što ljudi više nisu prekriveni krznom, pa ubrzo možete očekivati kako ćete početi drhtati. Drhtanje je nekontrolirano stiskanje i opuštanje mišića kako bi se stvorila toplina. Ako dršćete, vrijeme je da se sklonite na toplo mjesto.

 

 

Dvostruki učinak vježbanja

Vježbanje tokom hladnih dana ima dvostruki učinak – zbog nedostatka vlage nije toliko iscrpljujuće, a istovremeno zbog niske temperature stvaramo više endorfina koji nam daju snagu. Drugim riječima, vježbanje po hladnoći smanjit će pospanost i sivilo kratkih dana.

 

 

 

(faktor.ba)

 1,172 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *