SIGNALI KOJE VAM TIJELO ŠALJE: POSLJEDICE PRETJERIVANJA SA SLATKIŠIMA

SIGNALI KOJE VAM TIJELO ŠALJE: POSLJEDICE PRETJERIVANJA SA SLATKIŠIMA

 

 

 

Ako baš i ne vodite računa o tome šta pojedete tokom dana, a volite slatkiše, vrlo je moguće da pretjerujete sa unosom šećera. Najčešći razlog preterivanja je što, osim standardnih slatkiša, jedete mnogo ugljenih hidrata poput hljeba, tjestenine, peciva…

 

 

 

 

 

Ovih nekoliko znakova koje tijelo šalje mogu vam pokazati da li jedete previše šećera.

– Tjelesna težina: Povećan unos šećera, čak i uz povećanu fizičku aktivnost, neminovno vodi do povećanja tjelesne težine. S druge strane, ukoliko često jedete slatkiše, ne rekreirate se, ali se i ne gojite, odnosno mršavite, potrebno je pod hitno kontrolirati nivo šećera u krvi.

– Problemi sa koncentracijom, razmišljanjem i rasuđivanjem izraženiji su kod osoba koje utoljavaju glad prostim šećerima. S vremenom, oni postaju sve izraženiji.

– Osobe koje prečesto jedu slatko s vremenom izgube osećaj za okus. Bitna postaje samo slatkoća, ali se teško razazanaje da li se jede čokolada, sladoled ili nešto treće.

 

Slikovni rezultat za cokolada

 

– Višak šećera u krvi vezuje se za proteine i tako se formiraju štetni molekuli nazvani AGE, koji napadaju okolne proteine, uključujući i proteinska vlakna u kolagenu i elastinu, sastojcima koji čine kožu čvrstom i elastičnom. Kao rezultat, dolazi do stvaranja bora i opuštanja kože.

– Iznenadni napad gladi pojavljuje se zato što šećer provocira lučenje velikih količina inzulina. Kada insulin zbog “praznih kalorija”, kakav je šećer, počne podjednako vrtoglavo opadati, javlja se vučja glad često praćena jezom i drhtavicom. Interesantno je da naprasni napad gladi ljudi najčešće teže utoliti upravo slatkišima.

 

 

 

– Previše šećera u ishrani dovodi do destabilizacije imuniteta i utiče na kompletan krvotok. Zato vam može biti hladno, bilo kada ste unutra ili napolju, bez obzira na to što su garderoba u kojoj ste i temperatura optimalne.

– Ko jede previše šećera često se osjeća umorno i tromo. Pojedina istraživanja čak ukazuju i na vezu između viška šećera i depresivnog raspoloženja.

 

 

 

 

 

 

hayat

 1,527 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *