SEZONA GRIJANJA – Evo zašto je ženama uvijek hladno!

SEZONA GRIJANJA – Evo zašto je ženama uvijek hladno!

S početkom jeseni počinje sezona grijanja, a istodobno i borba među muško-ženskim parovima za kontrolu nad prekidačima termostata, pri čemu žene preferiraju nešto višu temperaturu.

 

 

Statistika britanske tvrtke koja postavlja i održava bojlere i termostate Corgi Homeplan pokazuje da se zbog tog “problema” prepire trećina parova. Točnije četrdeset posto žena potajice podiže temperaturu na termostatu partneru iza leđa, pišu britanski mediji.

 

 

Za navedene podatke postoji znanstveno objašnjenje. Po istraživanju što su ga 2015. proveli nizozemski znanstvenici, idealna sobna temperatura za žene iznosi između 24 i 25 Celzijevih stupnjeva, što je za 2 i pol stupnja više nego kada su muškarci posrijedi.

Young woman adjusting the temperature of a radiator, Image: 163259720, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

I dok je tjelesna temperatura muškaraca i žena približna, percepcija temperature ovisi o koži, a ona je kod žena nešto niža.

 

 

 

Drugo istraživanje je pokazalo da je prosječna temperatura ženskih ruku izloženih hladnoći gotovo tri Celzijeva stupnja niže nego kod muškaraca.

Faktor koji pridonosi razlikama je i ženski hormon estrogen koji krv čini gušćom, usporavajući njezin protok prema krvnim žilicama u dijelovima tijela poput prstiju ruku i nožnih prstiju, zbog čega udovi postaju hladniji.

 

 

 

Grupa znanstvenika je ranije dokazala da je ženama hladnije kad ovuliraju, jer je tada razina estrogena u njihovu organizmu viša nego što je uobičajeno.

I metabolizam ima važnu ulogu kada je posrijedi osjet topline. Naime, žene imaju nižu metaboličku stopu od muškaraca, odnosno metabolizam im je usporeniji nego muškarcima.

 

 

To se događa jer muškarci imaju veći postotak mišićne mase koja utječe na brži bazalni metabolizam. Pritom je kod njih i cirkulacija krvi brža zbog čega im je organizam zagrijaniji, pa im je posljedično manje hladno nego ženama.

 

izvor: jutarnji.hr

 1,287 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *