SAMOIZOLACIJA MOŽE DOVESTI DO PSIHIČKIH POREMEĆAJA ČAK I KOD ZDRAVIH OSOBA!

SAMOIZOLACIJA MOŽE DOVESTI DO PSIHIČKIH POREMEĆAJA ČAK I KOD ZDRAVIH OSOBA!

 

 

 

 

U borbi protiv širenja korona virusa mnoge zemlje su uvele vanredno stanje i zabrane kretanja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

 

 

 

 

 

 

Manfred Špicer, profesor psihijatrije na univerzitetu u Ulmu i šef tamnošnje psihijatrijske klinike u razgovoru za njemačke medije je otkrio kako se to tačno samoizolacija odražava i na našu psihu.

  • Znamo da karantin kao ultimativni oblik zabrane kretanja stvarno može da dovede do psihičkih poremećaja čak i kod sasvim zdravih ljudi. Postoje dugoročna istraživanja koja pokazuju da je poslije karantina veća učestalost anksioznosti, poremećaja sna ili čak posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP). Tu nema razlika između starijih i mlađih, ili muškaraca i žena. Svi mogu da budu pogođeni – kaže Špicer.

 

 

 

 

On ističe da je najvažnije oružje koje čovjek ima u borbi protiv korona virusa njegov imunološki sistem.

  • Znamo šta ga jača, jedna od stvari je izlazak na svježi zrak. Najbolje naravno tamo gdje nema nikoga, recimo u šumu. Znamo da redovno šetanje šumom u trajanju od jednog, ili bolje, dva sata dokazano jača imunitet. A ostanak u kući mu šteti. To je posebno važno za porodicu s djecom.

 

 

 

 

Na pitanje koje se često postavlja ovih dana, mogu li društvene mreže biti zamjena za društveni kontakt, kaže:

  • Gledam kritički na društvene mreže, ali one su u ovim vremenima svakako način da se održi kontakt. Molim vas, nemojte samo danonoćno da pratite budalaštine koje se tamo šire.

 

 

 

 

On kaže da je trenutno telefon vjerovatno “najbolji društveni medij” koji sada imamo na raspolaganju, jer obično razgovaramo s ljudima koje poznajemo.

  • Twitter i Facebook nisu toliko dobri. Ne čine nam dobro toliki nepoznati ljudi s kojima se tamo susrećemo – zaključio je Špicer koji je autor knjige “Samoća – nepriznata bolest: bolna, zarazna, smrtonosna”.

 1,653 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *