SAMO VAKCINISANI FRANCUZI ĆE MOĆI DA SE KREĆU SLOBODNO, TEST NE VRIJEDI! FRANCUSKA JE USVOJILA ZAKON VAKCINALNIH PASOŠA!

SAMO VAKCINISANI FRANCUZI ĆE MOĆI DA SE KREĆU SLOBODNO, TEST NE VRIJEDI! FRANCUSKA JE USVOJILA ZAKON VAKCINALNIH PASOŠA!

Francuska nacionalna skupština usvojila je zakon kojim bi, ako ga Senat odobri sledeće nedelje, vakcinacija protiv Covida postala obavezna za one koji žele da idu u restoran, posećuju ​​kulturne prostore i putuju širom zemlje.

Nakon nekoliko dana žestoke debate u donjem domu francuskog parlamenta, u četvrtak rano ujutro zastupnici su konačno dali zeleno svetlo na brutalan zakon koji ima za cilj da se pozabavi navodnim širenjem Covida u zemlji. Za je glasalo 214 poslanika, protiv 93, a uzdržano je bilo 27 poslanika.

 

Među merama predloženim u predlogu zakona je i uvođenje takozvanih ‘vakcinalnih propusnica’, koje bi zamenile postojeće ‘zdravstvene propusnice’ koje ljudi moraju predočiti da bi mogli posećivati ​​kafiće, barove i restorane, kao i bioskope. , muzeje i međuregionalni javni prevoz.

Prema sadašnjim pravilima, osobe koje su se oporavile od Covida u poslednjih šest meseci ili su vakcinisane imaju pravo na zdravstvenu propusnicu. Postoji još jedan put koji je još uviek otvoren pod ovim sistemom: negativan PCR ili test na antigen daje pristup zdravstvenoj propusnici koja vredi 24 sata.

 

FRANCUSKA: USVOJEN ZAKON VAKCINALNIH PASOŠA! SAMO VAKCINISANI ĆE MOĆI DA SE KREĆU SLOBODNO, TEST NE VREDI

 

 

 

Međutim, propusnica za vakcinu bi bila drugačija; kao što naziv govori, ovaj pasoš znači da samo oni sa vakcinom će moći da se slobodno kreću dok PCR test ili bilo koji drugi test više neće vredeti.

Pravila bi se primenjivala na sve starije od 12 godina, osim na one sa medicinskim izuzecima.

Nacrt zakona naišao je na kritiku u Narodnoj skupštini i krajnje desnih i krajnje levih stranaka, koje su zakon osudile kao napad na lične slobode Francuza.

Ulje na vatru dolio je komentar predsednika Emmanuela Macrona za francuske novine u utorak, gde je svoju strategiju definisao kao ” ubijanje u pojam ” nevakcinisanih. Makron je rekao da je samo ” mala manjina ” još uvek neposlušna, dodajući da će njegova vlada vršiti veći pritisak da ograniči društveni život tih ljudi, u pokušaju da ih natera da prihvate vakcinaciju.

 

Senat će početi raspravu o nacrtu sledećeg utorka, a vlada Emmanuela Macrona se nada da će ga usvojiti do 15. januara.

Međutim, ovo bi moglo biti odloženo, jer su republikanci rekli da će kontroverzni zakon uputiti francuskom Ustavnom veću.

Konzervativci žele da se proveri da li je potreba za zaštitom Francuza od Covida bila ” uravnotežena ” s potrebom da se poštuju lične slobode građana.

U sredu je u Francuskoj prijavljeno 332.000 novih slučajeva Covida – novi dnevni rekord ne samo za tu zemlju, već i za bilo koju naciju u Evropi uprkos merama i vakcinaciji.

 

 

 

 

 

NultaTačka/RT

 934 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *