SAKRIVA LI KINA JOŠ JEDNU EPIDEMIJU?

SAKRIVA LI KINA JOŠ JEDNU EPIDEMIJU?

Kina bi mogla pohvaliti vlastiti uspeh u rešavanju pandemije COVID-19, ali i dalje je tiša u borbi protiv sve veće epidemije afričke svinjske kuge.

Tokom tele-konferencije pre više od dve godine, kineski potpredsednik vlade Hu Chunhua pozvao je zdravstvene vlasti da pojačaju napore da obuzdaju rastuću epidemiju iako su početni “pozitivni rezultati”, i sugeriisao da će “pojačavanje karantina i nadzora” pomoći u sprečavanju širenje virusa.

Hu-ovi komentari usledili su pre otkrića SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje COVID-19. Umesto toga, mislio je na drugu, daleko smrtonosniju bolest: afričku svinjsku kugu (ASF) – bolest koja pogađa svinje.

Kineski zvaničnici prvi put su identifikovali ASK 2018. godine u Liaoningu, obalnoj provinciji na severoistoku Kine. Za razliku od SARS-CoV-2, ASF ne ugrožava zdravlje ljudi. Bolest je, međutim, vrlo virulentna kod svinja i stopa smrtnosti se približava 100%.

ASK je posebno zabrinjavajuć u Kini, najvećem svetskom potrošaču svinjskog mesa i domu otprilike polovine svetskih svinja. Sa obzirom na ogromnu populaciju svinja u zemlji, ASK bi mogao pretvoriti Kinu u značajan rezervoar bolesti i predstavljati pretnju kineskim susedima u regiji ako postane endemična.

 

 

 

Pretnje sigurnosti hrane

Ove godine, Kina je prijavila OIE-u, međuvladinom telu koje prati bolesti životinja, 12 slučajeva ASK-a, sa visokih 105 u 2018. Izuzev malog broja slučajeva ranije ove godine, broj ASK-a je konstantno opadao, prema službenim podacima.

Neki industrijski stručnjaci, međutim, veruju da Kina možda prikriva stvarno stanje afričke svinjske kuge, podcenjivanjem broja zaraženih i stvara lažnu “ružičastu” sliku, realnog stanja.

Troškovi svinjskog mesa u Kini ekonomski su uznemirujući. Iskorištavanje kineskih strateških zaliha svinjskog mesa omogućilo je Pekingu da stabilizuje cene svinjskog mesa sa visokog nivoa prošle godine, ali ASK bi i dalje mogao prouzrokovati glavobolje epskih razmera.

U izveštaju Azijske razvojne banke procenjeni su ekonomski troškovi epidemije u Kini prošle godine na 50 do 121 milijardu dolara (42,5 do 103 milijarde eura) uz minimalni gubitak od 25-55% stada kineskih svinja od 2018. godine. preti “povećanjem siromaštva, ranjivosti i nesigurnosti hrane” i predstavlja “značajan” rizik za otpornost na klimatske promene i zdravlje ljudi.

Teret nesrazmerno pada na male uzgajivače svinja.

Standardi sigurnosti hrane padaju

Mere poput budnog praćenja i odstrela svinja koje pokazuju simptome ASK-a mogle bi pomoći u suzbijanju trenutne epidemije u Kini. Iako zadržavanje ASF-a u Kini nije lak zadatak.

Uzgoj svinja malih poljoprivrednika, definisanih kao farme u dvorištu sa 50 svinja ili manje, ekonomska je sigurnosna mreža ili značajan izvor prihoda za desetine miliona Kineza i čini gotovo trećinu nacionalne proizvodnje svinja. Ali ta praksa možda podstiče izbijanje kineske ASK.

Mnogi mali uzgajivači svinja barem se delom oslanjaju na hranu, ostatke hrane i kuhinjski otpad za prehranu svojih svinja. Iako je svinja ekonomski izvor stočne hrane, standardi biološke sigurnosti ili sigurnosti hrane nisu uvek ojačani.

Shodno tome, svinja je posebno snažan prenosnik afričke svinjske kuge.

Ako se lokalno sumnja na ASK, neki poljoprivrednici mogli bi prodati svinje pre nego što svinje pokažu bolest, pomažući u širenju smrtonosnog virusa širom zemlje.

 

 

 

 

Vakcine protiv ASF-a udaljene su godinama

Linda Dixon, stručnjak za ASF u Institutu Pirbright, istraživačka grupa za zarazne bolesti, rekla je da se zbog složenosti ASF-a pokazalo se da je “vrlo teško napraviti vakcinu koja je efikasna” protiv ove zarazne bolesti.
Iako postoji nekoliko tekućih ispitivanja vakcina protiv ASK-a, komercijalizovana vakcina je u najboljem slučaju “udaljena jednu do dve godine” ako se trenutni prototipovi pokažu sigurnima i delotvornim, rekla je ona.

Paul Sundberg, izvršni direktor Informativnog centra za zdravlje svinja, rekao je da bi se u Kini čak mogle koristiti vakcine koje sprečavaju umiranje nekih svinja, ali “uzrokuju infekciju niskog nivoa”. Na kraju, ove misteriozne vakcine otežavaju kontrolu bolesti.

 

 

 

 

Nulta Tačka/DW

 1,251 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *