Roditeljima u Srbiji, koji odbijaju da vakcinišu svoju djecu, neće se isplatiti finansijska pomoć – roditeljski dodatak!

Roditeljima u Srbiji, koji odbijaju da vakcinišu svoju djecu,  neće se isplatiti finansijska pomoć – roditeljski dodatak!

Roditeljima u Vučićevoj Srbiji, koji odbijaju da vakcinišu svoju decu, režim neće isplatiti finansijsku pomoć – roditeljski dodatak. Prema Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, mame i tate koje ne žele da im deca prime po globalističkom SZO protokolu, ostaće bez novca za život.

U domovima zdravlja kažu da je ova zakonska odredba, koja je stupila na snagu 1. januara 2022. godine, pojedine roditelje naterala da vakcinišu decu.

„Roditelji koji neće da vakcinišu dete, redovno nude novac pedijatrima da im napišu potvrdu kako je dete primilo sve vakcine, da bi moglo da krene u vrtić. Ima kolega u pojedinim ustanovama koji to rade za novac, što je nedopustivo i jako opasno. Meni su više puta nudili pare, ali svaki put se trudim da tim roditeljima objasnim koliko štete svom detetu. Nažalost, većina ne posluša. Slažem se da država mora nekako da pritisne ovakve roditelje, iz razloga što je nivo vakcinacije drastično opao, posebno MMR-om, u poslednje dve i po godine, tačnije od kako je krenula pandemija, što preti da nam sada vrati epidemiju morbila. Kada je dete bolesno ili ima boginje, vakcinacija se odlaže, ali se odmah po izlečenju zakazuje termin koji roditelji ne smeju da propuste. Važno je raditi i na poverenju roditelja, oni moraju da razumeju da se radi o zdravlju njihovog deteta“, objašnjava dr Ljubica Luković, pedijatar na budžetu iz Doma zdravlja Grocka.

Evo kako Vučićev režim ucenjuje siromašne roditelje vakcinom za decu

Novi zakon predviđa da se ignoriše preporuka predijatra koji proceni da dete ne sme da primi vakcinu.

„Sva zdrava deca moraju da prime obavezne vakcine i tu nema spora! Samo ona deca koja imaju određenu medicinsku indikaciju da ne smeju da prime vakcine, dobiće potvrdu lekara, sa kojom roditelji mogu da traže finansijsku naknadu od države. Način na koji će država regulisati vakcinaciju i naterati građane da se opamete je izvan okvira zdravstvene politike, ali nivo vakcinacije se mora održati. Kovid je napravio haos u ustanovama i vakcinacija MMR-om je opala, pa nam preti nova epidemija. Nivo vakcinacije kod dece se pod hitno mora podići! Nažalost, tek kad ljude udarite po džepu, nešto se promeni“, kaže za Nova dr Snežana Rsovac, budžetski pedijatar i dečiji pulmolog u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj.

„Ne želimo epidemiju morbila među decom, kakvu smo imali 2014., država mora da uspostavi kontrolu nad antivakserima“, apeluju budžetaši u belim mantilima dok hvale Vučićev novi zakon.

I dok se Bil Gejts javno hvali da nije vakcinisao nijedno dete nijednom vakcinom, a istovremeno pravi vakcine za tuđu decu i gura novac u SZO da preporučuju njegove eksperimente iz laboratorije kao obavezna cepiva, naši beli mantili vređaju Srbe jer ne veruju u Mengeleova civilizacijska dostignuća.

„Svetska zdravstvena organizacija dala je obavezan kalendar vakcinacije i to je nešto oko čega nema rasprave! Kad imate dete, vaša je obaveza da ga vakcinišete!????? Oko obaveznih vakcina nema polemike, dajemo ih godinama, i da ima bilo kakvih neželjenih efekata, to bi se već pokazalo u stručnoj javnosti. Mislim da država treba da pritisne roditelje, koji se dvoume ili su izričiti u stavu da njihovo dete neće primiti nijednu vakcinu. To je nedopustivo u civilizovanom svetu! Potrebno je da se zakoni poštuju, a ovo je jedan od tih. Ko ne poštuje zakon, plaća kaznu. Roditelji koji odbijaju da vakcinišu decu, moraju biti kažnjeni kako bi shvatili ozbiljnost situacije“, naglašava u razgovoru za Nova dr Olivera Ostojić, načelnica Dečije klinike u KBC „Dr Dragiša Mišović“.

Na pitanja o broju porodica, kojima je ukinut roditeljski dodatak jer deca nisu vakcinisana, ali i o načinu na koji država kontroliše obaveznu vakcinaciju najmlađih, iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju (Ratko Dmitrović), nije odgovoreno do zaključenja ovog teksta.

 

Visina roditeljskog dodatka kojom ucenjuju režimlije

Prema Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, roditeljski dodatak za prvo dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije, utvrđuje se u visini od 300.000 dinara i isplaćuje se jednokratno. Roditeljski dodatak za drugo dete rođeno 1. jula 2018. godine i kasnije, utvrđuje se u visini od 240.000 dinara i isplaćuje se u 24 jednake mesečne rate po 10.000 dinara. Roditeljski dodatak za treće dete rođeno 1. jula 2018. godine i kasnije, utvrđuje se u visini od 1.440.000 dinara i isplaćuje se u 120 jednakih mesečnih rata po 12.000 dinara. Roditeljski dodatak za četvrto dete rođeno 1. jula 2018. godine i kasnije, utvrđuje se u visini od 2.160.000 dinara i isplaćuje se u 120 jednakih mesečnih rata po 18.000 dinara.

 

 

 

 

NultaTačka/SrbinInfo

 681 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *